Brüsszel rábólint az ukrán gabonatilalomra?

agrarszektor.hu2023. szeptember 1. 12:11

Az EU mezőgazdasági biztosa támogatta, hogy 2023 végéig meghosszabbítsák az ukrán gabona öt frontországba, köztük Lengyelországba és Magyarországra történő behozatalának tilalmát. Janusz Wojciechowski azt is javasolta, hogy az ukrán gabonaexportőröket támogassák. A bejelentés egyelőre nem hivatalos.

Április 28-án az EB megállapodást kötött Lengyelországgal, Bulgáriával, Magyarországgal, Romániával és Szlovákiával az ukrán agrár-élelmiszeripari termékek behozatalának korlátozásáról, május 2-án pedig bejelentette az Ukrajnából származó búza, kukorica, repcemag és napraforgómag behozatalára vonatkozó ideiglenes tilalom elfogadását. A múlt hónapban szeptember 15-ig meghosszabbította a tilalmat. A frontországok szakminiszterei ugyanakkor elkötelezettek abban, hogy elérjék: év végéig tartsák fenn az intézkedést.

- írja The First News.

Wojciechowski azt is mondta, hogy az EU-nak meg kellene fontolnia az ukrán gabona tengeri kikötőkbe, például a Baltikumba történő tranzitjának költségeinek támogatását. Ezt a javaslatot szerinte az öt frontország támogatja - írja a portál. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem az Európai Bizottság hivatalos javaslata.

Címkék:
gabona, ukrajna, import, ukrán, agrárimport, orosz-ukrán-háború, gabonaimport,