Lerántotta a leplet a szakember: ezen múlik a ponty ára karácsonykor

Gervai Péter2023. október 27. 06:04

A hazai tógazdaságokban is elkezdődtek a lehalászások és a tavalyi aszályos év után idén egy jobb évet zárhatnak a haltermelők, pontos számokat decemberben közöl az ágazat, de úgy tűnik idén 15-20 százalékkal nagyobb lehet a haltermés a tavalyinál. A ponty tóparti ára idén 13-15 százalékkal csökkent az alacsonyabb takarmányozási költségeknek köszönhetően.

Az ágazat a mezőgazdaság többi szereplőjéhez képest halmozottan hátrányos helyzetű. Akár arra gondolunk, hogy a halászati ágazatban továbbra sincs területalapú támogatás, vagy arra,hogy különböző kártételek esetében nincs semmiféle kompenzáció, sőt kártérítés sem az ágazat számára, holott a tógazdaságok amellett, hogy halat állítanak elő, rendkívül értékes vízi élőhelyként működnek, hozzájárulnak az ökoszisztéma minőségének megőrzéséhez és gazdagításához, fontos szerepet játszanak a vízgazdálkodásban és a tájkép formálásában, szolgáltatásokat nyújtanak a különböző szabadidős tevékenységek számára, és hozzájárulnak a kulturális értékek megőrzéséhez is.

A halgazdaságok helyzete a tavalyi rendkívüli aszályos évhez képest kifejezetten jóra fordult idén, hiszen a kora tavaszi, illetve a nyári esőzések feltöltötték a halastavak nagy részét és akut vízhiány a nyári hőség dacára sehol nem keletkezett. Amikor a nagy melegben egyes tavak hőmérséklete 28-29 Celsius fokot is elérte szórványos halpusztulások voltak ugyan, de ezek előfordulását tudomásul kell venni. A csökkenő takarmányárak segítettek abban, hogy kisebb önköltséggel tudjunk dolgozni. Várhatóan egy jó közepes haltermésre számíthatunk ebben az évben. Extra eredményre azért nem lehet számítani mert a tavalyi év következményeként kisebb volt a kihelyezhető ivadékok mennyisége. Ezen kívül a hűvös tavaszi időjárás a legjobb planktonevési időszakot is lerövidítette.  A haltermelésben számos olyan tényező van, ami miatt nehéz előre konkrét számokat mondani. A haltermés 15-18 százalékét elviszik a védett állatok, nem tudunk ellenük hatékonyan védekezni és maga a védekezés óriási összegekbe kerül. December végén lesznek láthatóak a tényleges eredmények, amikor a halak nagy része piacra vagy a telelő tavakba kerül

- mondta az Agrárszektornak Lévai Ferenc a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

Kártételek kompenzálás nélkül

A halastavak halban gazdag vizei gyakorlatilag terített asztalt kínálnak a halat fogyasztó kis és nagy kormoránoknak, köztük a nagy kárókatonának is. Számítások szerint a kormoránok körülbelül annyi halat pusztítanak el a hazai vizekben, mint amennyi a horgászok zsákmánya, 4,5-5 ezer tonnát. Ugyanakkor az ökoszisztéma része a kárókatona ahogy a tógazdaságok és az ivadéknevelő tavak is.

Itt a legnagyobb a kártétel, de a nagyobb piaci méretű halakat is dézsmálják vagy éppen megsebzik a madarak, amit már nem lehet piacra dobni. Az ivadéknevelő tavak megóvása döntően befolyásolhatja a jövőbeni haltermelés alakulását. A halgazdaságok a hatékonyabb védekezési lehetőségekben a kártételek kompenzálásában reménykednek.

 Az európai édesvízi haltermelés minden országa köztük mi is, azzal küzdünk, hogy óriásiak a védett állatok által elkövetett károk és erre semmilyen kompenzációt nem kapunk. Az egy abszurdum, hogy a szántóföld minden hektárja hetventől akár háromszázezer forintig is kaphat területalapú támogatást addig a halastavak, amelyeknek kifejezetten hasznos ökoszisztéma szolgáltatásai vannak azok nem részesülnek ilyesmiben. Mivel az EU halászati alapjához tartozunk és miután itt több mint kilencven százalék a tengeri halászatról szól nem tudják értékelni azt mit jelent a belvízi halászat. Pedig az unió területén 250 ezer hektárnyi édesvízi haltermelés zajlik ennek az ökoszisztéma értéke igen jelentős. A biológiai sokszínűséghez való hozzájárulása többszöröse, több millió hektár szántóhoz viszonyítva. Mindezek ellenére szomorú, hogy egyetlen egy kárt sem lehet érvényesíteni, sem az aszály vagy az árvízkárt, sem a védett állatok kártételét sem. Igazából nem tudunk hatékonyabban védekezni a jelenlegi eszközökkel és a védekezés is óriási összegekbe kerül

- jegyezte meg Lévai Ferenc. Hozzátette, próbálnak egy európai uniós kezdeményezést tenni abba az irányba, hogy ezt az elképesztő ökoszisztémás szolgáltatást, amit a halastavak a létükkel nyújtanak azt valamilyen szinten érzékeljék a szakmában is. Ha nem lesz változás itt is megindulhat egy lemorzsolódás, aminek például Romániában már kézzel fogható jele van.

Szerencsés adottságaink vannak

Az étkezési haltermelésünk az extenzív halastavakból körülbelül 12-15 ezer tonna körül alakul, míg az intenzív haltermelés 5000 tonnát tesz ki. A haltermés mintegy 30-40 százaléka az étkezési piacra kerül, 30-35 százaléka pedig a horgásztavakba jut. Főbb exportpiacaink Románia, Lengyelország és kisebb mértékben Németországba szállítunk.  A pontytermelésünk Európában a harmadik helyen áll a cseheket követően, míg a legtöbbet a lengyelek termelik ebből a halfajból. Az intenzív termelésünk 85-90 százalékában afrikai harcsát termelünk, amely halfajból első helyen állunk Európában.

Az intenzív haltermelés esetében annyival kedvezőbb helyzetben van Magyarország, hogy nálunk alapvetően termálvizekben folyik a termelés, így a vizek hőmérsékletétét nem kell mesterségesen előállítani úgy, mint mondjuk Hollandiában vagy Németországban, ezért itt van egy kis versenyelőnyünk

- hívta fel a figyelmet Lévai Ferenc.

A kereskedők hozzáállásán dől el a fogyasztói ár

A halról el lehet mondani, hogy az árérzékenyebb termékek közé tartozik. A fogyasztók a kisebb áremelkedésre is érzékenyen reagálnak. Az önköltségek emelkedéséből eredő magasabb árak hallatán a vevők sok esetben elállnak a vásárlástól.

A szakember szerint a tavalyi eredménynél körülbelül 15-20 százalékkal nagyobb haltermésre számíthatunk idén. A horgászpiacon a MOHOSZ-szal egyeztetve, a tavaszi és nyári nettó 1700 forintos tóparti átadási ár lement 1300 forintra, érzékelve azt, hogy az olcsóbbá váló tartási és takarmányozási körülményeket valahol nekik is vissza kell adni az árakban. 

A karácsonyi időszakban kerül értékesítésre a magyar étkezési haltermelés 40-50 százaléka. Lévai Ferenc elmondta, egy kicsit tartanak attól, hogy ahogy a fogyasztás szinte minden szegmensében, így csökken majd az édesvízi hal iránti kereslet is. Az idei évben a ponty tóparti ára 13-15 százalékot csökkent és remélhetőleg karácsonykor a tavalyi áraknál nem kell a fogyasztóknak sem többet fizetniük, de ez a kereskedők hozzáállásán is múlik, akik általában kitartják az áraikat - közölte.

Címkék:
hal, ponty, tógazdaság, haltenyésztés, haltermelés, édesvízi-hal, tógazdálkodás, ökoszisztéma, halágazat, élőhal,