agrarszektor.hu • 2019. október 24. 17:20
Október 18-19-én tartották az olaszországi Bergamoban a World Cheese Awards versenyt, ahol a világ legjobb sajtjait értékelték. Nem várt meglepésként az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra fehér nemespenésszel érő lágysajtja elnyerte a Super Gold címet, így bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé. Az Etyeki Hófehér sajt fantázianévre keresztelt termék emellett megkapta a Közép-kelet-Európa legjobb sajtja címet is.
A 260 főből álló, nemzetközi szakmai zsűri 42 ország 3804 sajtja közül, vakteszten választotta ki a legjobbakat - írja közleményében a manufaktúra. "A World Cheese Awardsra egy merészebb ízvilágú, tradicionális camembert jellegű sajtot készítettem. Elsősorban a kíváncsiság vezetett minket, hogy mi a véleménye a szakmai zsűrinek a sajtunkról, és vajon hova pozícionálhatja magát ma egy magyar sajtkészítő nemzetközi viszonylatban?! Őszintén meglepődtem az eredményen, de nagyon nagy öröm számomra, mert ezek a díjak azt is jelentik, hogy a magyar kézműves sajtkészítés, képes olyan termékeket létrehozni, melyek felveszik a versenyt a komolyabb sajtkészítő múlttal rendelkező országok sajtjaival" -nyilatkozta Vidáné Kondor Oktávia a sajtmanufaktúra tulajdonosa.
Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra egy igazi családi vállalkozás, amely 10 éve jött létre. Kecsketenyésztéssel kezdődött az egész, aminek hozadékaként a tej felhasználásával jött a sajtkészítés ötlete. Sajtjaik titka a tiszta, teljes értékű kecsketej. Kecskéiket bio minősítésű szénával etetik, amelyet szintén maguk állítanak elő. Az adalékanyag mentes fűszereket nagy gondossággal, ellenőrzött helyről szerzik be az ízesítéshez. "Vállalkozásunk a közelmúltban vette fel az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra nevet, de a sajtkészítés már tíz éve része az életünknek - közölte a győztes sajt megalkotója.