Rajonganak ezért az őstermelői piacért a magyarok: tömegek járnak ide hetente

Bõle István2020. augusztus 26. 06:00

Az országban a legelsők között nyílt meg a csak helyi termékeket árusító piacok közül a hajdúszoboszlói. Nyolc éve minden péntek délután elsősorban kész élelmiszereket és alapanyagokat kínál itt alkalmanként mintegy ötven termelő. A kimutatások szerint alkalmanként 400-500 vevő látogatja meg a hajdúsági termelőket itt a piacon.

A hajdúszoboszlói termelői piac megalapításáról annak idején olyan agrárvállalkozások tulajdonosai döntöttek, akik ahhoz keveset termeltek, hogy a nagy üzlethálózatok beszállítói legyenek, ugyanakkor féltek attól, hogy a több száz, különböző forrásból beszerzett árut kínáló piaci árus között elveszik majd a termékeik egyedisége. Emiatt úgy döntöttek, hogy a legegyszerűbb megoldás az lesz, ha az amúgy is működő városi piacon egy új nyitvatartási időszakot jelölnek ki, ahol kizárólag a saját termékeiket árusíthatják majd. Az ötlet bevált, a termelői piac 2012 júliusában megnyílt, és azóta is óriási népszerűségnek örvend a helyiek körében.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Tóth Márta a piac egyik alapítója az Agrárszektornak elmondta, hétről, hétre még 35-40 kilométerről is érkeznek ide árusok, és kialakult egy igényes törzsvevői gárda is, ami elsősorban a város lakóiból áll. Kitért arra is, hogy idén, a tavaszi fagyok ellenére sem hiányoztak az itteni kínálatból a legfontosabb gyümölcsök. Hoztak elegendőt a maradékból a gyümölcskertészek, így volt a placcon őszibarack, szilva, málna, szeder, meggy, cseresznye és körte is, az viszont már most látszik, hogy almából kevés lesz. Ugyanakkor konvencionális és bio termékek egyaránt szerepelnek az itteni kínálatban. Tóth Márta hozzátette, a legutóbbi piaci napok slágere a dinnye és a csemegekukorica voltak. 

A városközponttól 5-6 kilométerre, egy tanyán, családi vállalkozásban készíti termékeit az Erika Sajtműhely. Ilyenkor nyáron csak a lágy és az érlelt sajtokat rakják ki a nyolc esztendeje azonos helyen lévő standjukra. Szeptember közepétől, végétől azonban már nagy edényekben kerülnek ki a konyhájukból a saját nevelésű állatok feldolgozásából származó disznótoros ételek: toros és töltött káposzta, hagymás vér, hasaalja, hurka kolbász és szalonna. 

A hajdúszoboszlói piac egyik különlegessége az a tönköly búzából készült süteménysor, amelyet a kezdetektől Sándor Ferenc és családja süt az itteni vevőknek. Az egyik legnagyobb árukínálatot pedig a Gazduram brand vonultatja fel itt pénteken délutánonként. Négy termékcsoportban kínálja készítményeit: lisztek, olajok, lekvárok és aszalványok. Természetesen ezek alapanyaga is a Hajdúszoboszló körüli szántókról és gyümölcsökből származik.

Címkék:
élelmiszer, gyümölcs, piac, szilva, meggy, termelői-piac, cseresznye, körte, őszibarack, alapanyag, szeder,