Vallott a szakértő: csak így lehet megállítani a brutális élelmiszer-drágulást

agrarszektor.hu2022. május 25. 12:30

A következő időszakban nem fog megállni az élelmiszerárak emelkedése, mivel az előállításhoz szükséges minden összetevő is egyre drágább lesz. A szakértő szerint csak úgy lehet mérsékelni ezt a folyamatot, ha folyamatosan figyeljük, mi történik a világban, és a hazai termelésű alapanyagokat megpróbáljuk az országon belül tartani.

Csak akkor lehet mérsékelni az élelmiszerárak emelkedését, ha monitorozzuk, mi folyik a világban és a nálunk megtermelt, jó minőségű alapanyagokat próbáljuk itthon tartani - mondta Hollósi Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrár üzletágának vezetője az ATV Start című műsorában. A szakember szerint Magyarország gazdasága nyitott, és az alap élelmiszeripari termékeket - mint például az étolaj, a baromfihús vagy a liszt - képesek vagyunk jó minőségben előállítani, ennek jelentős része azonban kivitelre kerül. Ezek ára pedig nagy mértékben függ attól, hogy mennyi van a belőlük a világpiacon, illetve attól, hogy milyen termelési költséggel lehet azokat előállítani.

Az étolaj jelenleg kiemelkedően magas értéket mutat, az étolaj kereskedelmének 70%-a ugyanis Ukrajnából és Oroszországból származik a világban, ez jelenleg a háború miatt nem működik, egy hiányos állapot alakult ki

- tette hozzá Hollósi Dávid.

A szakértő szerint a hatékonyságon múlik az, hogy a termelők milyen árakat tudnak érvényesíteni. Hollós Dávid szerint jelenleg úgy tűnik, az állattenyésztési ágazatok közül Magyarországon a sertéstartás például kevésbé hatékony. Az üzletágvezető emellett beszélt arról is, hogy a következő időszakban az élelmiszerárak emelkedése nem fog megállni, ugyanis minden összetevőnek emelkedik az ára, ami az előállításhoz szükséges, ez pedig egy nehéz szituáció.

Címkék:
élelmiszer, liszt, drágulás, baromfihús, élelmiszerárak, élelmiszerár-emelkedés, takarékbank, étolaj, élelmiszerár, alapanyag, hollósi-dávid, mkb-bank, hatékonyság, termelési-költség, takarékbank-agrár-üzletág,