Elárulta a titkot a szakértő: így juthatsz olcsón zöldséghez, gyümölcshöz

agrarszektor.hu2022. augusztus 24. 10:31

Megállás nélkül drágulnak itthon az élelmiszerek, ezért egyre nagyobb az igény az otthoni, háztáji termelésre és az önfenntartásra. Nem számít, hogy nagyobb vagy kisebb területről, konyhakertről vagy éppen balkonládáról van szó, láthatóan egyre több embert érdekel ez a tevékenység. Persze, ebbe sem szabad csak úgy belecsapni, előtte érdemes jó néhány dolgot átgondolni és tippeket megfogadni, hogy garantált legyen a siker és learathassuk munkánk gyümölcsét. Hogy hogyan, az az alábbi cikkből kiderül.

Ebben nyújthat követendő példát és adhat a gyakorlatban is működő, remek tippeket a somogyvámosi Krisna-völgy, ahol évtizedek óta természetes módon termelnek, tehát a természet rendszerét próbálják másolni, és ahol évente több tonna zöldséget- és gyümölcsöt, valamint többféle gabonát „állítanak elő” - írja a HelloVidék. De vajon mi a titkuk? Természetes módon termelnek, tehát a természet rendszerét próbálják másolni, követni a somogyvámosi Krinsna-völgyben. Ez alapjaiban véve azt jelenti, hogy a talajművelésük teljesen a természet mintájára épül.

A völgyben a talaj egészségét tartják szem előtt, ami a megközelítésük, mondhatni holisztikus szemléletük szerint egészséges növényt és egészséges embert teremt. Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze szerint az alábbi tippeket érdemes lehet megfogadni:

  • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika);
  • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb;
  • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni;
  • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel és a gyomok is megelőzhetik);
  • kezdjünk el palántázni;
  • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposzta félék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető mint a hagyományos káposzta;
  • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget;
  • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem duplát vagy tovább teremnek);
    alkalmazzunk permakultúrát;
  • ha a lakásban a balkon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására;
  • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet;
  • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya.
Címkék:
élelmiszer, kiskert, komposzt, élelmiszertermelés, kertészkedés, természetes, balkonkertészkedés, élelmiszer-drágulás,