Súlyos kijelentést tettek a németek: nehéz elhinni, hogy ezt meg tudják lépni

agrarszektor.hu2023. március 7. 08:27

Ambiciózus célt jelöltek ki a német Zöldek az organikus zöldségek és gyümölcsök termesztésében, bár még a korábbit sem sikerült elérni. Németország most olyan kijelentést tett, miszert 2030-ra 30%-ra kell növelni a biozöldségek és -gyümölcsök arányát. Március 21-én az online megrendezésre kerülő AMI Future Forum “Ziel 30 Prozent Bio - Unternehmerischer Mut gefragt” előadássorozat keretében német szakemberek ismertetik az organikus zöldségek és gyümölcs termelésének bővítésére irányuló stratégiákat. 

Több mint 20 éve már annak, hogy az akkor német mezőgazdasági miniszter, Renate Künast bejelentette: 10 éven belül 20%-ra kell növelni a hazai termesztésben a biogyümölcsök és -zöldségek részarányát - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ezt a célt nem sikerült elérni, de még a felét is csak alig: 2021 végén 8%-ot, 2022-ben pedig 10%-ot sikerült megvalósítani. Ehhez képest a német kormány 2030-ra legalább 30%-ot irányzott elő, ami irreálisan magasnak tűnik.

Egyes zöldségek és gyümölcsök esetében van még tér a bővülésre, például almánál, sárgarépánál és hagymánál a biotermékek iránt nagy a kereslet. Ugyanakkor más termékeknél, mint például a csonthéjasoknál, bogyósoknál és a salátaféléknél egyrészt növényvédelmi okokból, másrészt a külföldi konkurencia miatt gyakorlatilag kijelenthető, hogy a biológiai termesztés elérte korlátait.

Címkék:
alma, élelmiszer, gyümölcs, mezőgazdaság, zöldség, növényvédelem, hagyma, biotermék, németország, saláta, sárgarépa, biogyümölcs, csonthéjas, salátafélék, biozöldség,