Lemondtak a minőségről az élelmiszer-fogyasztók Magyarországon

agrarszektor.hu2023. december 6. 09:42

Az elmúlt egy-két év piaci folyamatai kedvezőtlenül érintették a hazai élelmiszerágazatot, amely jelentős pozíciókat is vesztett az importtermékekkel szemben - mondta el az Alapvetés podcast adásában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke Siófokon, az Agrárszektor konferencián. A rendezvényen nyilatkozott Makai Szabolcs, a Talentis-Agro Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a növénytermesztési ágazat problémáira szintén a termékpálya egészének, így az élelmiszeriparnak a fejlesztése a megfelelő válasz.

Mind mennyiségében, mind pedig a minőséget illetően visszavettek a keresletből a hazai vásárlók, pedig a válság előtti években már szívesebben vették a magasabb polcon elhelyezett termékeket is. Az elmúlt időszak élelmiszer-drágulására viszont a "lefelé vásárlással" reagáltak a fogyasztók - mondta el az Alapvetésben, a Portfolio agrár- és élelmiszeripari podcastjében Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke.

Az adásban megszólal Makai Szabolcs, a Talentis-Agro Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint a klasszikus szántóföldi növénytermesztés újabban tapasztalható gyenge jövedelemtermelő képessége újra felértékeli a régi igazságot, amely szerint a "terményt bőrben kell eladni". Ennek értelmében a minél magasabb hozzáadott értékkel léphet előre az ágazat, amelyben az élelmiszeriparnak, és az ágazatba érkező vidékfejlesztési forrásoknak is kulcsszerepük van. 

Címkék:
élelmiszer, élelmiszergyártás, élelmiszer-előállítás, felelős-élelmiszergyártók-szövetsége, élelmiszerfogyasztás, éder tamás, élelmiszer kereskedelem, makai szabolcs,