Az európai sertéspiac is várta ezt a hosszú hétvégét

Braunmüller Lajos2025. május 2. 13:57

Májustól kezdődik a nemhivatalos grillszezon, amely egészen kora őszig meghatározza többmillió európai polgár hétvégéit és nyári programjait. A kerti sütögetés olyan népszerű, hogy a többletkereslet tettenérhető a sertéshús-, sőt, az élősertés-árakban is. A grillezésnek nem csak a jó időjárás kedvez, hanem a nagy tömegeket érdeklő sportesemények is. Ezek tavaly jó csillagállást mutattak, hiszen olimpia és foci-EB is volt. Idén ilyen kiemelt sportesemény nem lesz, de a nyári grillszezon-hatás így is érezhető lesz a sertéshús-termékpályán.

Ez az időpont szerte a kontinensen, de különösen Németországban a szabadtéri programok szezonjának kezdete, amelybe leginkább a németek mindenképpen beleértik a grillezett, ilyen-olyan módon, de szabadtéren sütött ételek elkészítését is.

Változatos alapanyagok, de a sertéshús továbbra is vezet

A grillezés változatossága szinte végtelen, amelyben jelentős szerepet kapnak a nemzeti ételek hagyományai is. A mediterrán országokban nagyobb súllyal esnek latba a tengeri halak, tengeri puhatestűek, valamint a zöldségek is. Az amerikai és brit hagyományok miatt egyre népszerűbb a minőségi marhahús is, de általában egész Európát uralja a csirke- és a sertéshús.

Mára nagy népszerűségnek örvendenek a külön grillezésre készített, előre pácolt húsok is, amelyeket – a korszellemnek megfelelően – mind gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben egészítenek ki zöldségek is.

Sok év távlatában megfigyelhető

Az élősertés EU-s árának éves alakulásában általában egy dombra emlékeztető rajzolatot lehet megfigyelni, hosszú idők átlagában ez a mintázat rajzolódik ki. Az ár jellemzően év elején szokott a legalacsonyabb lenni, utána elkezd kicsit emelkedni. Húsvét előtt az emelkedés üteme egy kicsit gyorsul, aztán lassuló módon, de folyamatosan növekszik egészen az év közepéig, júliusig. Ennek a második növekedési hullámnak az egyik kiváltó oka, illetve magának a növekedés nagyságának érdemi befolyásolója az, hogy milyen időjárás van, és milyen mértékű grillezésbe kezdenek az európai polgárok

- mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette: a grillezésnek, a kerti sütögetésnek továbbra is erős hagyományai vannak Európában, és annak ellenére, hogy ez is változik – például több csirkehúst és zöldséget készítenek így el – továbbra is meghatározó a sertéshús szerepe ezen a téren. Az elnök kitért arra is, hogy a szezon és az időjárás mellett rendszerint a nagyszabású sportesemények is képesen növelni a keresletet, hiszen sokan a sportprogramokat összekötik az ilyen típusú sütögetéssel.

Nagy sportfelhajtás nem lesz idén

Idén ilyen szempontból némileg szűkebb a kínálat, hiszen nincs olimpia és labdarúgó EB és VB sem. Lesznek persze egyéb sportversenyek, de az igazán nagy tömegeket megmozgató sportrendezvények idén nem várhatók.

Az idei előrejelzésekkel kapcsolatban Éder Tamás elmondta: ennek ismeretében idén nyárra egy mérsékelt áremelkedést vár a piac, már csak azért is, mert az élősertés árában a növekedés egy része már most is látható a piacon, ez lezajlott az elmúlt hetekben. A további árnövekedés mértékét befolyásolhatja az, hogy mennyire lesz grillszezonos időjárás Európában. További szempont az is, hogy az európaiak mennyire érzik azt, hogy költhetnek és végső soron mire fordítják a pénzüket – jegyezte meg Éder Tamás.

Ha az európaiak közül sokan a nyári külföldi utazásaik helyett inkább otthon maradnak, akkor sűrűbben kerülhet sor grillezéssel összekapcsolt családi, baráti programokra.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
európa, sertés, sertéshús, sertésár, németország, gasztronómia, hagyomány, grill, élősertés, sertésárak, sertéshúspiac,