agrarszektor.hu • 2025. június 21. 14:04
Az éghajlatváltozás jelentős hatással van a borókabogyók ízprofiljára, ami közvetlenül befolyásolja a belőlük készült gin minőségét és karakterét - állapították meg a Heriot-Watt Egyetem kutatói - számolt be a Telex. a változó időjárási viszonyok módosítják a gin alapanyagaként szolgáló borókabogyókban található ízvegyületeket. A Journal of the Institute of Brewing szakfolyóiratban publikált tanulmányuk szerint a ginben is megjelenik a borokhoz hasonló terroir jelleg, amely az alapanyag termőhelyi adottságaiból, különösen a napsütés és csapadék mennyiségéből adódik.
A Heriot-Watt Egyetem Nemzetközi Sörfőző és Szeszipari Központjának (ICBD) tudósai kimutatták, hogy a változó időjárási viszonyok módosítják a gin alapanyagaként szolgáló borókabogyókban található ízvegyületeket. A Journal of the Institute of Brewing szakfolyóiratban publikált tanulmányuk szerint a ginben is megjelenik a borokhoz hasonló terroir jelleg, amely az alapanyag termőhelyi adottságaiból, különösen a napsütés és csapadék mennyiségéből adódik.
Egy csapadékos szüreti év körülbelül 12 százalékkal csökkentheti a boróka összes illékony vegyületét egy száraz évhez képest. Ez közvetlen hatással van azokra az érzékszervi tulajdonságokra, amelyek a gint gin ízűvé teszik
- nyilatkozta Matthew Pauley, az ICBD kutatója.
A vizsgálat során a szakemberek Európa különböző régióiból - Albániából, Boszniából, Macedóniából, Montenegróból, Szerbiából, Koszovóból és Olaszországból - származó, eltérő évjáratú borókabogyókat desztilláltak. Az így nyert szeszes italokat gázkromatográfiával elemezték, hogy meghatározzák a kulcsfontosságú ízvegyületek szintjét.
Az eredmények azt mutatták, hogy a különböző régiókból származó bogyók eltérő kémiai profillal rendelkeznek, ami befolyásolja a gin fás, gyantás, citrusos és virágos ízjegyeit. A kutatók megállapították, hogy az adott év csapadékmennyisége jelentősen befolyásolja a bogyók ízét. A csapadékosabb időjárás hosszabb szárítási időt igényel, ami megváltoztatja a bogyókban lévő vízben oldódó vegyi anyagok mennyiségét, ezáltal módosítva az ízprofilt.
Egy több milliárd fontos iparág számára, amely egyre inkább a következetességre és a minőségre összpontosít az igényes fogyasztók számára, ez kockázatot jelent
- figyelmeztetett Annie Hill professzor. A tanulmány rávilágít arra, hogy a prémium gingyártók által alkalmazott gyakorlat - miszerint gondosan válogatják a bogyókat bizonyos régiókból a jellegzetes íz és stílus megőrzése érdekében - veszélybe kerülhet az éghajlati minták változása és egyes területek növekvő csapadékmennyisége miatt.