agrarszektor.hu • 2025. július 30. 20:27
Kínában 3 százalékkal kevesebb őszibarack és nektarin terem az idei évben. Az USDA adatai szerint a termőterület is egyre csökken, mivel a gazdák jövedelmezőbb kultúrákra, leginkább cseresznyére állnak át.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által kiadott prognózis szerint Kína őszibarack- és nektarintermelése a 2025/26-os termőévben várhatóan 3%-kal csökken az előző évhez képest, és 17 millió tonnára esik vissza, ami elsősorban az északnyugati régióban tapasztalt aszálynak és az északi területeket ért hidegbetöréseknek tulajdonítható - írja a FruitVeB.
Kínában az őszibarack és nektarin termőterülete az előző években folyamatos csökkenést mutatott. Ennek oka, hogy az olyan fontos termesztőkörzetekebn, mint Shandong és Hebei a gazdák jövedelmezőbb kultúrákra, főleg cseresznyére tértek át. Kína fejlettebb, keleti részén az őszibarack-termesztés területe csak az utóbbi 10 évben 50%-kal csökkent a növekvő munkaerőköltségek miatt. A mezőgazdaságban alkalmazható munkaerő elöregedése is hozzájárul az őszibarack-termesztés területének csökkenéséhez, mivel sokfelé a gyümölcstermesztők már túl idősek ahhoz, hogy elvégezzék a megerőltető munkát, ami az ültetvények felszámolásához vagy kevésbé munkaintenzív növények, például a kukorica termesztésére való áttéréshez vezet.
A kivétel Yunnan tartomány, ahol a baracktermesztés az erős piaci keresletnek köszönhetően gyorsan növekszik. Az egyedülálló éghajlati viszonyoknak köszönhetően a Yunnan tartományban termesztett őszibarack április elején vagy november-december végén érik be, így tökéletesen kitölti a hagyományosan május és október közötti őszibarackszezon előtti és utáni áruhiányos időszakot.