Nálad is van otthon ilyen élelmiszer? Akkor nem árt tudnod, veszélyes lehet

agrarszektor.hu2025. október 7. 08:14

Elviteles műanyagdoboz, csomagolópapír a hamburgeren, tűzoltóhab vagy esőkabát: a közös bennük, hogy mind tartalmazhatják a hírhedt „örök életű anyagokat”. A PFAS-vegyületek annyira lassan bomlanak le, hogy gyakorlatilag örökre velünk maradnak, felhalmozódnak a szervezetben, a felszíni vizekben - írja a Körkörös közleményében. Magyarországon a Tiszában és más hazai vizekben is kimutattak ilyen anyagokat, amelyek épp azzal okoznak gondot, hogy nem bomlanak le, hanem hosszú évtizedekig megmaradnak, és beépülnek az élő rendszerekbe.

A mikroműanyagok okozta problémák ma már sokak számára ismertek, azonban az ételrendeléshez használt műanyagdobozokból és papírcsomagolásokból a parányi plasztikok és egyéb káros anyagok (BPA, ftalátok) mellett, hanem a PFAS-nak nevezett vegyületcsoport is a szervezetünkbe juthat. A per- és polifluor-alkil anyagokat angolul gyakran csak „forever chemicals”-ként, azaz „örök életű vegyületekként” emlegetik - és nem véletlenül.

Miért terjedtek el ennyire a PFAS-ok? Miért veszélyesek?

A PFAS-ok a modern ipar „svájcibicskái”: hőállóak, emellett víz-, zsír- és szennyeződés-taszító tulajdonsággal is rendelkezenk, ezért találkozhatunk velük a teflonedények bevonatától kezdve a cipőkön és esőkabátokon át a tűzoltóhabokig vagy a kozmetikumokig, nem is beszélve az élelmiszer-csomagolásokról.

Ezek a vegyületek nagyon lassan bomlanak le, bekerülnek a környezetbe, az édesvizekbe, és ott például a vízibolhák hormonháztartását is megzavarhatják, ami felborítja az egész ökoszisztémát. Az embereknél a kutatások összefüggésbe hozták őket hormonális zavarokkal, pajzsmirigy-betegségekkel, csökkent immunválasszal, egyes daganattípusokkal és a termékenység csökkenésével. Sőt, egyéb kutatások szerint a PFAS-ok egy része már az emberi vérből, sőt az anyatejből is kimutatható, ami éppen arra utal, hogy a mindennapi expozíció kumulatív hatású - áll a sajtóanyagban.

Miért vannak mégis forgalomban?

Jogos a kérdés: ha ilyen veszélyesek, miért találkozunk még mindig ezekkel az anyagokkal a boltok polcain? A válasz összetett. Az EU ugyanis valóban betiltott több „régi” PFAS-t, mint például a PFOS-t vagy a PFOA-t. Ezeket 2020 körül kivonták a forgalomból. A gyártóknak haladékot adtak, hogy álljanak át más anyagokra - ám ez az idő akár öt év is lehet. Az ipar pedig közben újabb PFAS-vegyületeket fejlesztett ki (pl. GenX), amelyekről később kiderült, hogy szintén veszélyesek lehetnek. A teljes tiltás tehát még folyamatban van: a legutóbbi, 2024-es EU-bizottsági döntés szerint a PFHxA nevű vegyületcsoportot 2026-tól korlátozzák az élelmiszer-csomagolásban is.

Mire számítsunk a konyhában, hogyan védekezzünk ellenük?

Az egyszer használatos műanyagdobozok és bevonatos papírcsomagolások nem csak kényelmi problémát jelentenek. A melegítéskor vagy a hosszabb tároláskor a PFAS-ok kis mennyiségben az ételbe juthatnak. A mindennapos fogyasztással a kockázat összeadódik - a szervezetben, a vízrendszerben, az egész ökoszisztémában. Szabályozás szintjén az EU jelenleg széles körű PFAS-korlátozást készít elő, amely egyelőre még csak a nem létfontosságú felhasználásokat tiltaná be. Ez azonban csak fokozatosan lép életbe, és a gyártói nyomás is lassítja. A gyártók felé elvárás, hogy a címkézés egyértelmű legyen, illetve fontos feladatuk a PFAS-mentes alternatívák kutatása és bevezetése is.

Addig is nekünk, fogyasztóknak a legbiztosabb megoldás az, ha kerüljük az egyszer használatos műanyagedényeket, papírcsomagolásokat, különösen azok mikróban való használatát. A Körkörös.hu felvetette: több problémára is alternatíva lehetne egy olyan éthordó-visszaváltó rendszer, amely fém edényekkel, a betétdíjas üvegek bevált módszeréhez hasonlóan működik: az étterem kiadja az ételt a tartós fém edényben, a fogyasztó pedig visszahozza vagy visszaváltja azt. Ez jelentősen csökkentené a műanyagfelhasználást, és egyéni szinten is valós, fenntartható megoldást kínálna - írták.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, ipar, veszélyeztetett, csomagoló, műanyag, zsír, csomagolóanyag, ipari-feldolgozás, ipari-alapanyag, használat, veszélyes, veszélyeztet, kutatások,