Fontos részletek derültek ki az új Uniós Erdőstratégiáról: ez történhet 2030-ig

agrarszektor.hu2021. október 13. 10:45

A fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben hozzájárul a Zöld Megállapodásban foglalt klímavédelmi célkitűzések eléréséhez, azonban ezt nemzeti hatáskörben elfogadott szabályokkal lehet a leghatékonyabban ösztönözni - közölte Nagy István agrárminiszter. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács október 11-12-i luxemburgi ülésén az agárminiszterek véleménycserét folytattak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új Uniós Erdőstratégiáról. Az Európai Bizottság által július 16-án közzétett Stratégia számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel, válaszul az európai erdőket érintő sürgető kihívásokra.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az erdők szerepe vitathatatlan a biológiai sokféleség megőrzésében és a klímaváltozás elleni harcban. Kifogásolták ugyanakkor, hogy az erdők társadalmi és gazdasági szerepe kevésbé hangsúlyosan jelenik meg a Stratégiában. Az erdőgazdálkodás területén is meg kell találni a megfelelő egyensúlyt környezeti és gazdasági szempontok között - hangsúlyozta a magyar delegációt vezető Nagy István agrárminiszter. Kifejtette, a fenntartható erdőgazdálkodás jelentős mértékben járul hozzá a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez, ezért Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A kormány egyértelmű célja az erdővel és fával borított területek 24%-ról 27%-ra történő növelése 2030-ra. A nemrégiben meghirdetett Településfásítási Program célja pedig a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése, valamint a települések környezeti állapotának javítása, mondta a tárcavezető. Hozzátette, az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban. A tárcavezető aggályosnak tartja, hogy a vázolt intézkedésekkel a Bizottság túlterjeszkedik az uniós szerződésekben rögzített hatáskörén, ezzel korlátozva a tagállamok önállóságát.

Az erdőgazdálkodás döntően tagállami kompetencia, ezért nincs szükség újabb, uniós szinten egységesített stratégiai tervek, adatgyűjtési és jelentéstételi rendszerek bevezetésére, hiszen az uniós szabályozás nem képes megfelelően figyelembe venni a tagállamok termőhelyi, ökológiai és erdőgazdálkodási sajátosságait. Ezért Nagy István a nemzeti erdészeti politikák tiszteletben tartását kérte a Bizottságtól. A miniszter felhívta a figyelmet a hazai erdők kezelésével és fenntartásával kapcsolatosan elért eredményekre, a bővülő szakmai tapasztalatokra és a kutatás fontosságára. A tárcavezető bizodalmát fejezte ki, hogy a Stratégiáról novemberben megfogalmazandó uniós álláspont figyelembe veszi majd a tanácsülésen megfogalmazott aggályokat és javaslatokat.

Címkék:
erdőgazdálkodás, környezetvédelem, mezőgazdaság, európai-bizottság, fejlesztés, európai-unió, fenntarthatóság, magyarország, nagy-istván, agrárminiszter, mezőgazdasági-és-halászati-tanács, agrárminisztérium, fontosság, erdőfelújítás, erdőbirtok, erdőfejlesztés,