2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nagy változások jönnek Európában: ezek rengeteg magyar erdőtulajdonost érintenek

Nagy változások jönnek Európában: ezek rengeteg magyar erdőtulajdonost érintenek

agrarszektor.hu
Az EU új erdészeti stratégiájának 2021. július 16-án bemutatott irányvonala komolyan veszélyezteti a fenntartható és többfunkciós erdőgazdálkodás társadalmi, környezeti és gazdasági pilléreinek jelenlegi egyensúlyát Európában és emiatt jelentős kritikák érik. Az ügy súlyossága miatt határozott fellépésre van szükség a fenntartható európai erdőgazdálkodás jövőjének biztosítása érdekében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az osztrák erdőtulajdonosi képviseletek kezdeményezésére a stratégia tervezettel kapcsolatos aggályok 2021. október 4-én, Bécsben az Európai Erdőtulajdonosok Konferenciáján kerültek megvitatásra, melyen európai parlamenti képviselők, európai és nemzeti erdőtulajdonosok szervezetei, valamint állami erdészeti szervezetek is képviseltették magukat, sokan közülük vezetői szinten. A rendezvényen Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Portugália és Svédország mellett Magyarország is részt vett - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az európai erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók az EU aktuálisan lejáró Erdészeti Stratégiája megújításának legaktívabb támogatói közé tartoztak. Meggyőződésük volt, hogy a stratégiára szükség van az ágazatot érintő kihívások és lehetőségek jobb kezelése érdekében, nem utolsósorban amiatt is, mert a Green Deal célkitűzéseinek eléréséhez egy következetes és jól összehangolt uniós szintű erdészeti keretrendszer szükséges. Az új erdészeti stratégiával kapcsolatos optimista várakozásokra azonban kijózanítóan hatott a Bizottság júliusban kihirdetett stratégia.

A konferencián résztvevő szervezetek közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben ismertették azon főbb okokat, melyek alátámasztják az erdőgazdálkodók stratégiával kapcsolatos aggályait. A dokumentum felvet néhány kulcsfontosságú kérdést és észrevételt a stratégia végrehajtására vonatkozólag, valamint kiemel négy olyan, a stratégiában megfogalmazott intézkedést, melyek végrehajtásához azok jelentős pontosítása és további indoklása szükséges:

  • A fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó új uniós indikátorok, küszöbértékek és tartományok;
  • Az új uniós önkéntes természetközelibb erdőgazdálkodási (closer-to-nature) tanúsítási rendszer;
  • Az ökoszisztéma-szolgáltatások pénzügyi ellentételezésének kidolgozása;
  • Az uniós erdészeti monitoringról, jelentéstételről és a gyűjtött adatok feldolgozásáról szóló új jogszabálytervezet.

A konferencia e "végterméke" tehát "Az európai erdőtulajdonosok új uniós erdészeti stratégiájáról szóló bécsi nyilatkozata" lett, amelyet a konferencia résztvevői írtak alá. Az Európai Erdőtulajdonosok Konferenciája az Elisabeth Köstinger osztrák szövetségi miniszter által október 5-én szintén Bécsben szervezett informális miniszteri konferenciát is támogatta azzal, hogy megerősítette az Európai Bizottsághoz intézett azon kritikus felhívást, miszerint az erdészeti stratégia végrehajtása során figyelembe kell venni az európai erdőgazdálkodók aggályait. A hétfői konferencia fő üzenete az uniós döntéshozóknak: 

Az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiájának világos célkitűzésekre és megvalósítható, koherens intézkedésekre van szüksége.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?