Ijesztő, ami a mezőgazdaságban történik: milliók vannak veszélyben

agrarszektor.hu2022. február 12. 10:30

Aggasztó tanulmány látott napvilágot, mely szerint a a Föld eltérő régióiban az egy időben fellépő aszályok elképesztő terhelést jelentenek a globális mezőgazdasági rendszerre. Emellett az élővilág és az emberek vízellátását vízbiztonságát is veszélyeztethetik. Az sem éppen kecsegtető adat, hogy a Washingtoni Állami Egyetem kutatócsoportjának elemzései kimutatták, hogy a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függés a 21. század közepére 40%-kal, a 21. század végére pedig 60%-kal növeli az aszályok egyidejű előfordulásának valószínűségét - ez nagyjából kilencszeres növekedést jelent az aszályoknak való kitettségben a 20. századhoz képest.

A század végére évente körülbelül 120 millió embert fenyegethet egyidejűleg a súlyos aszály. A kutatók elemzése szerint a leginkább érintett régiók közül sok már most is sérülékeny, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezek a szárazságok humanitárius katasztrófává válhatnak. A kutatók eredményei azt mutatják, hogy Észak- és Dél-Amerika egyes területein nagyobb valószínűséggel jelentkezik majd ilyen összetett aszály a jövőben, mint Ázsiában, ahol az előrejelzések szerint a mezőgazdasági területek nagy része csapadékosabbá válik. Az Amerikában előállított élelmiszerek ezért érzékenyebbek lehetnek az éghajlati problémákra - írja a 24.hu az EurekAlerten alapján.

Címkék:
aszály, élelmiszer, ázsia, mezőgazdaság, katasztrófa, mezőgazdasági-termelés, élelmiszer-biztonság, globális-felmelegedés, természeti-katasztrófa, probléma, kutató, figyelemfelhívás, dél-amerika, élővilág, mezőgazdasági-termék, aszályhelyzet,