Ez lehet a jövő csomagolása: ki nem találnád, mi válthatja fel a műanyagokat

agrarszektor.hu2021. november 26. 09:45

Sok tudós dolgozik azon, hogy lebomló anyagokkal tegye kiválthatóvá a legalább 450 év alatt lebomló kőolaj-származékokból készülő műanyagokat. Legutóbb spanyol kutatóknak sikerült bioműanyagot fejleszteniük a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból.

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell - olvasható az Infostart oldalán.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle. Az volt a cél, hogy olyan anyag szülessen, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására és minél hamarabb lebomlik.

Ezek a bioműanyagok továbbá "okos csomagolás" készítésére is használhatók. Ha élelmiszereket csomagolnak vele, egy idő után elveszti eredeti színét, ami azt jelenti, hogy magába szívta a vizet, romlik a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága. A sok eredmény mellett a rossz hír az, hogy a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

Címkék:
hulladék, csomagolás, technológia, cellulóz, műanyag, paradicsom, bioműanyag, lebomló, felfedezés, műanyagmentes, lebomlás, csomagolástechnika,