Megdöbbentő számok láttak napvilágot: sokkoló, ami a műtrágyapiacon zajlik

agrarszektor.hu2022. február 9. 13:45

A gazdák élete nagyon komolyan megdrágult az elmúlt időszakban, a takarmány, az energia, a szállítás, a növényvédők és a műtrágyák árai is az egekbe lőttek ki. Utóbbi értékesítése 2021. 10. és 12. hónapjaiban a 2021. 7-9. havi forgalmazott volumenhez képest több mint a kétszeresére növekedett. Tavaly az első negyedévben volt a legerőteljesebb a kereslet a megfigyelt műtrágyafélék iránt. Ám úgy tűnik, hogy a kényszer valóban nagy úr, hiszen ezek mellett az árak mellett is az elmúlt év ugyanazon időszakához mérten a tárgyidőszakban másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák.

Az osztrák APA hírügynökség idén januárban arról adott tájékoztatást, hogy az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára. Egy műtrágya-kereskedő az APA-nak azt mondta, hogy a mezőgazdasági termelők előtt két választás van: vagy kevesebbet használnak a műtrágyákból, vagy kevesebbet állítanak elő nitrogén-intenzív terményekből. 2021 novemberében a műtrágya értékesített volumene 42 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit, annak ellenére, hogy az értékesítési árak tovább emelkedtek. A folyamatos áremelkedés a műtrágya iránti keresletet nem vetette vissza. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban (+65 százalék), a második helyen a karbamid végzett. A teljes havi értékesítés 90 százalékát az előbbi két termék adta. A tárgyhavi forgalom az elmúlt év novemberéhez mérten - a két új termék nélkül is - 50 százalékkal lett több. Az értékesítési árak az elmúlt hónaphoz képest mérsékeltebben nőttek - derült ki az AKI adataiból. Az árnövekedés 6,4-42,7 százalék között mozgott. A legnagyobb áremelkedés a tárgyhónapban a karbamid esetében történt. A mészammon-salétrom és a Nitrosol, DAM értékesítési ára is 20 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban az előző hónaphoz viszonyítva. Az ammónium-nitrát ára megháromszorozódott, a MAS-é 3,5-szerese lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten, a többi termék ára pedig 47,3-87,4 százalékkal nőtt. 2021 decemberében a műtrágya értékesített volumene 14 százalékkal maradt el az egy hónappal korábbitól. 

Az értékesítési árak a legtöbb termék esetében tovább emelkedtek (+6,5-33,3 százalék). A kálium-klorid ára ezzel szemben 8 százalékkal, míg a MAP ára 19 százalékkal csökkent 2021 novemberéhez képest. A kálium-klorid ára 2021 októberében, míg a MAP-é 2021 júniusában volt legutoljára ugyanezen az árszinten. A legnagyobb áremelkedés a szuperfoszfát esetében történt. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adták el a forgalmazók a tárgyhónapban (-18 százalék az előző hónaphoz mérten), a második helyen a Nitrosol, DAM végzett. A teljes havi értékesítés 88 százalékát az előbbi két termék adta. A tárgyhavi forgalom volumenben az elmúlt év decemberéhez mérten - a két új termék nélkül is - 16 százalékkal lett több. Az ammónium-nitrát ára három és félszerese, a MAS-é 3,7- szerese és a szuperfoszfáté 2,3-szorosa lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten, a többi termék ára pedig 36,9-86,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb áremelkedés a Nitrosol, DAM esetében történt. Az elmúlt év ugyanazon időszakához viszonyítva a
tárgyidőszakban másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák. Az értékesítési árak ugyanebben az összehasonlításban közel másfél-három és félszeresére nőttek, itt is a MAS ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A megfigyelt termékek (6-féle) közül mind a múlt év utolsó negyedévében, mind a tárgyidőszakban a mészammon-salétrom iránt volt a legnagyobb igény. MAS-ból 2021 utolsó negyedévében 40 százalékkal többet vásároltak a gazdák, mint az elmúlt év azonos időszakában. A vizsgált negyedév forgalmának 79 százalékát ez a műtrágya adta

Most érdemes bevásárolni belőle

Szakértők szerint hiába kell sok nehézséggel szembenéznie az agráriumnak, műtrágyahiány nem fordulhat elő Magyarországon. Az elmúlt 20 évben minden tavasszal lehetett hallani, hogy vásároljanak a gazdák időben műtrágyát, mert kevés lesz - úgy vélik, hogy erre 2022-ben ténylegesen komoly esély lesz. A műtrágya egy tömegáru, ezért mindig tudatosan kell előre tervezni és gondolkozni, hiszen máról holnapra nem lehet leszállítani.

Meddig tarthat még az áremelkedés?

A mostani csillagászati árak természetesen nem fognak örökké tartani. Lesznek még olcsóbbak műtrágyák, az viszont eléggé biztosnak tűnik, hogy sajnos a tavaszi szezon végéig nem igazán van esély árcsökkenésre.

Címkék:
növénytermesztés, állattenyésztés, műtrágya, mezőgazdaság, áremelkedés, kereskedelem, drágulás, termelés, gazdák, magyar-gazda, műtrágyagyártás, műtrágya-felhasználás, műtrágya-forgalom, műtrágya-értékesítés, agrárközgazdasági-intézet,