Őrület a műtrágyapiacon: kiderült, meddig maradhatnak a magas árak

agrarszektor.hu
Bár sok nehézséggel kell szembenéznie az agráriumnak, műtrágyahiány azonban nem fordulhat elő Magyarországon. Az elmúlt 20 évben minden tavasszal lehetett hallani, hogy vásároljanak a gazdák időben műtrágyát, mert kevés lesz - erre 2022-ben azonban ténylegesen komoly esély lehet - hangsúlyozta Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője az Agrárszektor 2021 Konferencián. Hozzátette, hogy a műtrágya egy tömegáru, ezért mindig tudatosan kell előre tervezni és gondolkozni, hiszen máról holnapra nem lehet leszállítani.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Balássy Ákos az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a régióban megfelelő gyártási kapacitás áll rendelkezésre, a környező gyárak bőségesen el tudják látni a magyarországi igényeket, mellette pedig még többlettermelés is van, hazánktól távolabbi országokba is exportálnak. Nemrégiben felmerült, hogy újabb műtrágyagyár épülhet hazánkban, a szakember szerint azonban eddig is megvolt a mérleg, megfelelő logisztikával a jövőben is elegendő műtrágyával tudják majd ellátni a gazdákat. Ráadásul egy újabb gyár óriási beruházás lenne és a környezeti terhe sem volna elhanyagolható.

Természetesen a mostani csillagászati árak sem fognak örökké tartani. Lesznek olcsóbb műtrágyaárak, az viszont biztos, hogy a tavaszi szezon végéig árcsökkenésre nagyon kicsi esély van.  

Az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, Európa a legkevesebb összeget hajlandó megfizetni a műtrágyákért. Fontos, hogy a piaci igények ki legyenek elégítve, a speciális műtrágyák forgalma (inhibitoros műtrágyák) viszont minden elváráson felül növekedett. A gazdák tehát belátták, hogy egy magasabb árszinten sokkal jobban oda kell figyelni arra, hogy ha már drága műtrágyát szórnak, milyet szórnak, és annak mi lesz a hasznosulása. 

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?