Verhetetlen a magyar kukorica? A nehézségek sem tudták megtörni az ágazatot

Verhetetlen a magyar kukorica? A nehézségek sem tudták megtörni az ágazatot

agrarszektor.hu
2021 igen nehéz helyzetbe hozta az egész magyar agráriumot, ennek ellenére nem lesz áruhiány, a takarmányiparnak és más ipari feldolgozóknak sem kell aggódnia, hiszen bőven van kukorica - mondta Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója az Agrárszektor 2021 Konferencián. A szakember kitért arra is, hogy a kukoricatermesztők számára végül jól sikerült az év, olyannyira, hogy 1,5 millió tonnás exportfelesleg is lett. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Reng Zoltán az Agrárszektor 2021 Konferencián elárulta, hogy a vállalat tavaly is töretlenül működött, nem várt mennyiséget tudtak átvenni a kukoricából a gazdáktól: nagyjából 85%-át a korábbi éveknek, ami ahhoz képest, hogy 25-30%-kal kevesebb kukorica termett, nagyon jó arány. Hozzátette, hogy nagyon sokat terveznek mindig, jelenleg két kisebb beruházás van folyamatban a vállalatnál: az egyik egy alkoholkapacitás bővítés, a másik pedig a gluténtakarmány mennyiségének a növelése. A legnagyobb költséget a kukorica teszi ki, az energia, a földgáz, az áram és a biomassza szintén jelentőség költséggel jár, de ide lehet sorolni az enzimeket, a vegyszereket és a munkaerőt is.

Szinte minden költségelemünk drasztikusan drágult. Nyilván az alapanyag és az energia legjobban, ez önmagában egy 35-40 milliárdos költségtöbbletet jelent. A 2021-es évet ez nehezen érintette, hiszen a már megkötött szerződéseket nem tudtuk vagy éppen nem is akartuk újrakötni. Az aszály nem okoz olyan nagy problémát, mivel 6,2 tonna kukoricát vártunk, ez a hivatalos becslés. A hazai igény 4,5-4,7 tonna, tehát másfél millió tonna exportfelesleg keletkezett. Ezen az áron, ami az elmúlt hónapokban van, nem fog tudni kimenni az országból. Tehát ez a másfél millió tonna, amíg az árak nem rendeződnek, itt maradnak velünk. Innentől kezdve tudunk vásárolni, nem lesz áruhiány. Ilyen szempontból akár a takarmányiparnak, akár az egyéb ipari feldolgozásnak nem kell aggódnia, mert van bőven kukorica  

- mondta Reng Zoltán.

Hozzátette, hogy a kukoricafeldolgozásnak a felvevőit, piacait különbözőképpen érintette a hatalmas drágulás. Az etanolipar az egyértelmű győztese ennek, bár nincsen köze a kukorica árának drágulásához. A tej és a hús esetében viszont nem mindig tudták érvényesíteni a magasabb alapanyagköltségekből keletkező gyártási költségnövekedést. Ezt pedig megint csak a fogyasztók fogják megérezni, de máshogy nem lesz termelés, ezt el kell fogadni. Ha pedig ez az árszint alakul ki az energiában, vegyszerekben, munkaerőben, alapanyagban és minden másban, akkor bizony az élelmiszerek ára is drágulni fog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58