Durva, ami a magyar szőlővel történik: lerántotta a leplet a felvásárlási árakról a gazda

Tóth Enikő2022. augusztus 10. 13:30

Az idei szüreten is alacsony felvásárlási árakra számítanak a magyarországi szőlősgazdák, több termelő és borász attól fél, hogy az árak nem mozdulnak el a tavalyi szintről. Sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak.

Az idei szüret már több helyen kezdetét vette, az Irsai Olivér pár napja beért, de több közép-kései fajta is már mutatja a szüreti időszak korai kezdetét, ilyen például a Sárga Muskotály. Mindezek ellenére, még senki nem tudja biztosan a felvásárlási árak alakulását, de egyelőre nem biztató a helyzet. Egyre több helyen előfordul, hogy sok magyarországi termelő inkább külföldre értékesíti a szőlőt, akik valamennyivel többet fizetnek.

Egy alföldi szőlőtermesztő az Agrárszektornak elmondta, nem egyszerű a költségvetést előre meghatározni, hiszen az értékesítőknek viszonylag alacsony áron, de még sem a legalacsonyabban, jó minőségű szőlőt kell a piacon kínálni, ezzel szemben a felvásárló még annyit se kínálna érte, mint amennyit meghatároznak. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is elég későre esik a felvásárlási árak hirdetése, ezért a szőlőtermesztő az alábbi ársávokat határozta meg idénre (saját meglátása és tapasztalata szerint):

  • Irsai Olivér: 190 Ft
  • Zenit: 135 Ft
  • Muscat Ottonel: 145 Ft
  • Tramini: 160 Ft
  • Olaszrizling: 135 Ft
  • Chardonnay: 140 Ft
  • Kékfrankos: 140 Ft

A termelő lapunknak beszélt arról is, hogy sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak. Kiemelte, ezek az árak lejjebb már nem mehetnek. A gazdák növekvő költségeik miatt, legalább húsz százalékkal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest - közölte.

A gazdák egyébként idén is a kékszőlőkben bíznak, hiszen a népszerű rozéborokhoz jelentős mennyiségű kékszőlőt használnak a borászatok. Többen a kékfrankosban, a cabernetben és a merlotban látnak nagy lehetőséget.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás

Címkék:
bor, szőlő, szüret, borász, értékesítés, szőlőtermesztés, rozé, költség, irsai-olivér, szőlősgazda, kékfrankos, merlot,