Ez durva: ki nem találnád, mire jöttek rá a növényekkel és az alkohollal kapcsolatban

agrarszektor.hu2022. szeptember 3. 13:33

Bármennyire is meglepő lehet, de egy friss kutatásból az alkohol segíthet a növényeknek abban, hogy akár 2 hetet is túl tudjanak élni víz nélkül. Az "alkoholizáló" növények mintegy 75 százaléka élte túl a két hetet a vízzel locsoltak 5 százalékával szemben. Vízhiány esetén egyébként a növények maguk is etanoltermelésbe kezdenek. A kutatók egyelőre tanácstalanok, nem tudni, mi ennek az oka, de a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói úgy döntöttek, hogy kipróbálják azt, hogy vajon segíti-e a túlélést az, ha azok a növények, melyeket szárazság sújtotta,  alkoholt kapnak.

Motoaki Seki, a tanulmány vezető szerzője a CNN-nek elmondta, hogy a felfedezés olyan vegyületek keresése során történt, amelyek ellenállóvá teszik a növényeket a stresszel szemben - mondta Motoaki Seki, a tanulmány vezető szerzője a CNN-nek. Az eredmény nemcsak a hobbikertészeknek lehet jó hír, hanem a búza vagy rizstermesztőknek is új eszközöket adhat kezébe. Az alapvető élelmiszerek szárazságállóvá tétele segíthetne az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának csökkentésében, amely a világ számos részét érinti, és amelyet a hőhullámok, az ukrajnai háború és az ellátási lánc problémái súlyosbítanak. A kutatók szerint az etanol hasznos és egyszerű módja annak, hogy a szárazság vagy vízhiány idején világszerte növeljék az élelmiszertermelést - írja az Origo a Greenfo alapján.

A kutatók rizst és búzát ültettek, amiket rendszeresen öntöztek, majd egy csoportnyi növény földjére etanolt is locsoltak három napon át. Ezután nem öntözték őket két héten át. Tapasztalataik alapján az etanollal locsolt növények jobban bírták a szárazságot, mint azok, amik végig csak vizet kaptak. Az alkoholizáló növények 75 százaléka élte túl a két hetet a vízzel locsoltak 5 százalékával szemben. Seki, mint fogalmazott, az etanol külső alkalmazása hasznos, egyszerű és kevésbé költséges mezőgazdasági módszer lenne a különböző növények szárazságtűrésének fokozására. Az viszont nem mindegy, hogy mennyi alkoholt kapnak a növények, hiszen az etanol magas koncentrációja gátolhatja a növekedésüket. 

A tanulmány vizsgálta azt is, hogy az etanol hogyan védi a növényt. A lúdfő, egy kísérletekben gyakran használt kis növény segítségével a kutatók felfedezték, hogy amikor az etanollal kezelt növények már nem kapnak vizet, a levelek felületén lévő apró nyílások, az úgynevezett sztómák bezáródtak, így visszatartva a vizet és a hőt. Az etanollal kezelt növények már azelőtt úgy kezdtek viselkedni, mintha szárazságot tapasztalnának, még mielőtt ténylegesen megfosztották volna őket a víztől. Seki szerint ez a génexpresszió a növényeknek előnyt ad a szárazságra való felkészülésben

- írja a lap.

Címkék:
növénytermesztés, aszály, alkohol, növény, szárazság, tanulmány, aszálykár, kutatók,