Alapjaiban változhat meg az öntözés a földeken: itt a spanyolok új megoldása

agrarszektor.hu
A BayWa AG befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag ugyanis egy újszerű megoldást fejlesztett ki a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására, ami jelentősen csökkentheti a a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást. A Spherag az új befektetést a forgalmazási tevékenységek bővítésére és a jelenlegi megoldás további felhasználási eseteinek kidolgozására fogja fordítani a precíziós öntözés területén.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A BayWa AG a befektetési részlegén keresztül befektetett a Spherag nevű spanyol start-up vállalkozásba. A Spherag egy olyan megoldást fejlesztett ki, amely a dolgok internete (Internet of Things - IoT) épül, és amely alkalmas a meglévő öntözőrendszerek digitalizálására és automatizálására. A spanyol start-up állítása szerint az általuk kifejlesztett rendszer egyharmadával is csökkentheti a mezőgazdaságban a víz- és az energiafogyasztást - olvasható a Future Farming oldalán.

A Spherag megoldása napenergiával működő modulokból áll, amelyek a meglévő öntözőrendszerek vezérlőegységeire szerelhetők. A modulok hálózata létrehozza a rendszer digitális ikertestvérét, amely valós időben figyeli az öntözést, és közvetlenül vezérelhető. A megoldás alapján a gazdálkodók a jövőben az öntözést távolról, az okostelefonjaik segítségével tudják majd irányítani, ahelyett, hogy kézzel nyitnák meg és zárnák el az egyes szelepeket. Ahogy Marion Meyer, a BayWa Venture GmbH, a BayWa AG befektetésekkel foglalkozó üzletágának ügyvezető igazgatója fogalmazott,

hirtelen nem kell többé az egész szántóföldet körbejárni. Ez nemcsak időt takarít meg, hanem csökkenti az energiafogyasztást és a vízfelhasználást, valamint minimalizálja a felesleges nitrogén kimosódást.

A Spherag rendszerbe más adatforrások, például időjárás-állomások és talajnedvesség-érzékelők is integrálhatók. Egyéb funkciók közé tartozik a vízfogyasztás mérése. Marion Meyer beszélt arról is, hogy az öntözés a mezőgazdaságban még mindig nagyon analóg folyamat, a Spherag megoldása azonban kapu lehet a digitális világba. Mint kiemelte, ez a megoldás pedig különösen érdekes lehet az olyan vízigényes kultúrák esetében, mint például a diófélék vagy az avokádó, amelyek iránt nagy a kereslet a fogyasztók körében, és amelyeket gyakran illetnek kritikákkal is a termesztésükhöz szükséges vízmennyiség miatt. A szakember szerint az új technológiából mindazonáltal a németországi gyümölcs- és zöldségtermesztés is profitálhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?