2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Durva, ami az európai növényvédőszer-piacon történik: ez vár a gazdákra

agrarszektor.hu
Mi várható a növényvédelemben 10 év múlva az Európai Zöld Megállapodás hatására? Milyen innovatív fenntarthatósági fejlesztések várhatóak a piacon? Ezekre a kérdésre keresték a választ az ágazat szakértői a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián, amelyen a Corteva Agriscience is részt vett. A jövőben együttműködésre lesz szükség a piaci szereplők, a vállalatok, a hatóságok és a gazdálkodók között - mondta Borsos László, a cég magyarországi ügyvezetője, hozzátéve, hogy a növényvédelem egy olyan pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban, ezt fontos tudatosítani a vásárlókban és végül a fogyasztókban is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Borsos László, a nemzetközi mezőgazdasági vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián a Növényvédelem jövője című kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként fejtette ki véleményét a növényvédelemben várható változásokról és a fenntartható növényvédelemről. A kerekasztal-beszélgetésről készült tudósításunk itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszélgetés során a szakértők egyetértettek abban, hogy egyértelműen nem lehet megjósolni mi lesz 10 év múlva, de jól láthatóak a tendenciák, a precíziós gazdálkodás térnyerése és a különféle innovációs megoldások. Eközben fontos, hogy a fenntarthatóság nem mehet a gazdaság rovására, tehát a cél továbbra is egészséges élelmiszert előállítani fenntartható módon, mégis profitot termelve.

Ahogy Borsos László fogalmazott, a Corteva Agriscience tavaly hirdette ki 2030-as fenntarthatósági startégiáját, egy évvel korábban, mint az Európai Zöld Megállapodás. A vállalat már az egyezmény előtt szem előtt tartotta a fenntarthatósági kérdéseket, így felkészült ezekre a változásokra. A Corteva számára fontos az aktív szerepvállalás a fenntartható mezőgazdaság kialakításában, ebből adódóan folyamatosan kutatják és fejlesztik az új mezőgazdasági megoldásokat, eszerint szélesítik portfóliójukat és kötnek együttműködéseket a szektor szereplőivel - tette hozzá a cég magyarországi ügyvezető igazgatója. A Corteva kiemelt fenntarthatósági célja, hogy 2025-ig minden termék megfeleljen a vállalat fenntarthatósági céljainak.

Egyetértés volt abban a szakértők között, hogy az 50%-os csökkentést a növényvédelmi szerek felhasználása terén nem könnyű elérni, de nem is lehetetlen. Fontos tudni a szabályozás minden részletét. Ehhez együttműködésre van szükség a piaci szereplők, vállalatok, hatóságok és gazdálkodók között. Borsos László kiemelte, hogy a növényvédelem egy pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban, ezt fontos tudatosítani a vásárlókban és végül a fogyasztókban is.

Egyértelműen látszik, hogy a technológiai fejlesztések és az innováció kínálja majd a megoldásokat a fenntartható és termelékeny gazdálkodásra. Gyors fejlődésének köszönhetően valószínűleg rövid időn belül megérkeznek ezek a növényvédelmi fejlesztések.

Fáradhatatlanul dolgozunk azokon a termékeken és innovatív megoldásokon, amelyek segítik a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokra való átállást és a termelékenységet. Elérhető az új nitrogén menedzsment termékünk, amely védi a termőföldet miközben optimalizálja a a növények nitrogén felvételét. Több új biológiai termékkel bővül portfóliónk idén is, és még több várható a jövőben. Rendkívül fontosak számunkra a termékeinkről kapott visszajelzések a gazdálkodó partnereinktől, hiszen ebből tudjuk milyen irányba haladjunk tovább a fenntarthatósági fejlesztések terén és azt nyújtsuk a gazdálkodóknak amire igazán szükségük van

- jelentette ki Borsos László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?