Eljött a női agrárvállalkozók ideje: óriási kitörési lehetőség előtt állnak

Eljött a női agrárvállalkozók ideje: óriási kitörési lehetőség előtt állnak

agrarszektor.hu
A fenntarthatóbb jövő kialakításának érdekében elképesztően fontos, hogy a nők hangsúlyosabb és nagyobb szerepet kapjanak a mezőgazdaságban - tájékoztatta az Agrárszektort Igor Teslenko, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat európai elnöke. Kiemelte, ezt célozza a Corteva által alapított TalentA program, melynek célja a vidéki nők mozgósítása, valamint a női agrárvállalkozók támogatása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mi, a Corteva-ban elkötelezettek vagyunk a nők helyzetének megerősítése iránt. Hiszünk abban, hogy ez nemcsak azért fontos, mert ez a helyes, hanem azért is, mert mindenkit - férfiakat és nőket - mozgósítanunk kell a fenntarthatóbb jövő kialakításáért. A 2030-as fenntarthatósági céljaink között szerepel, hogy erősítjük a nők helyzetét, támogatjuk a fiatalokat és bevonjuk a közösségeket

 - mondta Igor Teslenko, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat európai elnöke.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!
Az egyik módszerünk, hogy áttörjük az úgynevezett “üvegplafont" a mezőgazdaságban dolgozó nők számának megerősítésében, a TalentA programunk, amely oktatást, képzést és pénzügyi támogatást biztosít a vidéki nők innovatív projektjeinek megvalósításához. Bebizonyosodott, hogy a nők helyzetének erősítése kulcs szerepet játszik a közösségeken belüli fenntarthatósági törekvések megvalósításában.

Kutatási adatok rávilágítottak arra, hogy a nők által vezetett projektekbe való befektetés jelentősebb változásokat eredményez. Ha bevételük emelkedik, biztosítják családjuk jólétét, képezik magukat, kiadásaik pedig a helyi közösség javát szolgálják. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nők jövedelmük 90%-át fektetik be a családjukba, míg a férfiak csak 30-40%-át (UNAC2012). Ezt szem előtt tartva létfontosságú, hogy a nők szerepeljenek a fenntarthatósági jövőképünk élvonalában és elfoglalják megérdemelt helyüket kulcsfontosságú szereplőkként a vidéki vállalkozások világában. Túl sokáig alulértékelték és háttérfiguraként gondoltak a nőkre - hangsúlyozta a szakember.

Fenntarthatósági céljaink közé tartozik a képzéshez való hozzáférés biztosítása a gazdálkodók számára, valamint elkötelezettek vagyunk a felé, hogy a gazdálkodók egészséges és megfizethető élelmiszert állítsanak elő a világ lakosságának. A nők helyzetének megerősítésére irányuló célunk a közösségek bevonását és támogatását célozza meg, mivel a kettő elválaszthatatlanul összefügg. A női agrárvállalkozóknak láthatóságra, elismerésre és támogatásra van szükségük projektjeik növekedéséhez. Itt jönnek be az olyan kezdeményezések, mint a TalentA. Kutatási adatokon és megfigyeléseken keresztül felismerve ezt a hiányt, a Corteva nemzetközi partnereinkkel együttműködve átgondoltan kidolgozta és bevezette ezt az innovatív programot és támogatja a nőket az oktatás, mentorálás és támogatások révén.

A program folyamatosan erősödött. 2019-es spanyolországi bevezetéstől számos más európai országig, köztük Portugáliáig, Romániáig, Oroszországig, Ukrajnáig jutott el és idén Magyarországon is elindult. A folyamat a legígéretesebb projektpályázatok kiválasztásával kezdődik. Ezek a sikeres pályázók jogosultak képzési programunk előnyeit élvezni, amelyet ágazati szakértők és mentorok terveztek és biztosítanak online. Az online oktatási szakaszt követően egy szakértői bizottság dönti el, hogy mely kiválasztott projektek kapnak támogatást. A nyertes projektek a fenntarthatóságra összpontosítanak, összhangban 2030-ra kitűzött fenntarthatósági céljainkkal, beleértve az élelmezésbiztonság javítását, az éhezés elleni küzdelmet, az ivóvízhez való hozzáférést, a felelős fogyasztást, a klímánk és az ökoszisztémák megőrzését - közölte Igor Teslenko.

A TalentA az érintett női agrárvállalkozók bátor, elhivatott, növekedés-orientált gondolkodásmódjának köszönhetően sikeresnek bizonyult. Mai sikerük, visszaköszön a jövőben is. Helyi vidéki női példaképekké válnak közösségeiken belül és elültetik a magokat más nők számára, hogy hasonló célt tűzzenek ki - vállalkozói sikert vidéki környezetben.

Az élelmezésbiztonság fokozása Európában

A COVID19 értékes leckéket adott nekünk arról, hogy mennyire törékenyek lehetnek élelmiszer-ellátási rendszereink Európában. Ezt szemlélteti a közelmúltban megjelent Economist Impact Global Food Security Index. A tanulmány azt mutatja, ahhoz, hogy megfeleljünk a jelen és jövő kihívásainak szükséges folyamatosan fenntartani és befektetni az élelmiszerbiztonságba, az éghajlatváltozásnak ellenálló növények innovációjától kezdve a sebezhetőket segítő programokba. Fel kell használnunk minden rendelkezésre álló erőforrást, hogy megfeleljünk az élelmiszerellátási rendszerrel szemben támasztott követelményeknek és biztosítsuk, hogy a nők betölthessék szerepüket a modern mezőgazdaság előtt álló kihívások kezelésében. A vidéki nők olyan kulcsfontosságú értékkel rendelkeznek, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Létfontosságú szerepük van a mindenki számára elérhető és megfizethető, elegendő és egészséges élelmiszerellátás biztosításában.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?