2022. október 5. szerda Aurél

Ez most komoly? Nem is gondolnád, mire cserélnék a műanyag csomagolásokat

agrarszektor.hu
Speciális, "felpermetezhető" növényi bevonattal helyettesítenék a műanyag-csomagolást az amerikai kutatók. Állításuk szerint a különleges burkolat nemcsak környezetbarát, de a műanyagnál hatékonyabb védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Különleges csomagolóanyagot fejlesztettek ki az élelmiszerek számára amerikai kutatók. Rutgers Egyetem és a Harvard Egyetem szakemberei egy a műanyag-csomagolásnál sokkal környezetbarátabb és nagyobb védelmet nyújtó, növényi alapú bevonatot fejlesztettek ki, amelyet permetezve kell felvinni az egyes termékekre - írta meg a Store Insider. A bevonat biopolimeren és poliszacharidon (az élelmiszerekben előforduló leggyakoribb szénhidrát) alapuló rostokat tartalmaz, amely az élelmiszeren megszilárdulva egyfajta "kérget" képez, ami állítólag meglehetősen erős védelmet nyújt a fizikai sérülések ellen, és természetes antimikrobiális komponenseket (például citromsavat, nizint és kakukkfűolajat) tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy a borítás az élelmiszereket hatékonyan megóvja a káros baktériumoktól és vírusoktól.

A bevonat a tesztek során egy avokádó fogyaszthatósági idejét körülbelül 50%-kal tudta meghosszabbítani. A különleges csomagolást állítólag vízzel is könnyedén le lehet öblíteni, a természetben pedig három nap alatt lebomlik. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a különleges tartósítási technológiát az élelmiszeriparban mikor kezdik meg ténylegesen is alkalmazni, de a jelek szerint jó lenne, ha ez mihamarabb bekövetkezne, az új módszerrel ugyanis a mikroműanyagok terjedésének korlátozása és az élelmiszer-pazarlás mérséklése mellett a hulladéklerakók terhelését is jelentősen csökkenteni lehetne. A mikroműanyagokkal kapcsolatban a legfrissebb hír ugyanis az volt, hogy már haszonállatok húsában, vérében és tejében is kimutatták őket.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01