2023. március 27. hétfő Hajnalka

Ez most komoly? Nem is gondolnád, mire cserélnék a műanyag csomagolásokat

agrarszektor.hu
Speciális, "felpermetezhető" növényi bevonattal helyettesítenék a műanyag-csomagolást az amerikai kutatók. Állításuk szerint a különleges burkolat nemcsak környezetbarát, de a műanyagnál hatékonyabb védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Különleges csomagolóanyagot fejlesztettek ki az élelmiszerek számára amerikai kutatók. Rutgers Egyetem és a Harvard Egyetem szakemberei egy a műanyag-csomagolásnál sokkal környezetbarátabb és nagyobb védelmet nyújtó, növényi alapú bevonatot fejlesztettek ki, amelyet permetezve kell felvinni az egyes termékekre - írta meg a Store Insider. A bevonat biopolimeren és poliszacharidon (az élelmiszerekben előforduló leggyakoribb szénhidrát) alapuló rostokat tartalmaz, amely az élelmiszeren megszilárdulva egyfajta "kérget" képez, ami állítólag meglehetősen erős védelmet nyújt a fizikai sérülések ellen, és természetes antimikrobiális komponenseket (például citromsavat, nizint és kakukkfűolajat) tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy a borítás az élelmiszereket hatékonyan megóvja a káros baktériumoktól és vírusoktól.

A bevonat a tesztek során egy avokádó fogyaszthatósági idejét körülbelül 50%-kal tudta meghosszabbítani. A különleges csomagolást állítólag vízzel is könnyedén le lehet öblíteni, a természetben pedig három nap alatt lebomlik. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a különleges tartósítási technológiát az élelmiszeriparban mikor kezdik meg ténylegesen is alkalmazni, de a jelek szerint jó lenne, ha ez mihamarabb bekövetkezne, az új módszerrel ugyanis a mikroműanyagok terjedésének korlátozása és az élelmiszer-pazarlás mérséklése mellett a hulladéklerakók terhelését is jelentősen csökkenteni lehetne. A mikroműanyagokkal kapcsolatban a legfrissebb hír ugyanis az volt, hogy már haszonállatok húsában, vérében és tejében is kimutatták őket.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?