Itt van minden, amit az élelmiszer-csomagolásokról tudni érdemes

Itt van minden, amit az élelmiszer-csomagolásokról tudni érdemes

agrarszektor.hu
A csomagolás fontos szerepet játszik minden termék sikerében, hiszen az első benyomás, amit a fogyasztó a termékről kap, az gyakran a csomagolás alapján alakul ki. A csomagolásnak biztosítania kell, hogy a termelő által előállított termék megfelelő mennyiségben és minőségben, a külső környezeti ártalmaktól védve, biztonságosan és higiénikus formában jusson el a vásárlóhoz. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A csomagolás kiválasztása során fontos szempontok közé tartozik a termék jellege, a célpiac, a szabályozási környezet és a termelő egyedi igényei. Figyelembe kell venni a termék méretét, alakját és sérülékenységét, valamint azt, hogy milyen hatást kívánunk elérni a fogyasztóknál, és mik a fogyasztói elvárások. Mindemellett a csomagolás elsődleges célja továbbra is, hogy megvédje a terméket a külső behatásoktól és biztosítsa az elvárt minőségmegőrzési időt, valamint megfeleljen az aktuális szabályozási környezetnek (pl. újrahasznosítható csomagolás, kötelező jelölések) - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az EPR (Extended Producer Responsibility - Kiterjesztett gyártói felelősség) díjszabások is befolyásolhatják a csomagolás végleges költségét, így fontos figyelembe venni őket a csomagolási alternatívák elemzésekor. Az anyagszerkezet kiválasztása során mérlegelni kell a termék fizikai és kémiai jellemzőit. Élelmiszerek esetén fontos lehet az aromazáró és védőgázzal ellátott csomagolás használata a frissesség megőrzése érdekében. Higroszkópos termékek esetén ügyelni kell, hogy a csomagolás megfelelő vízgőz záró képességgel rendelkezzen, fényre érzékenyek esetén pedig a szükséges fényvédelemről kell gondoskodni. A flexo és digitális nyomtatás két népszerű technika a csomagolás grafikájának megvalósítására. A flexo nyomtatás általában gazdaságosabb nagyobb kiszerelésű csomagolás esetén, míg a digitális nyomtatás rugalmasabb és alkalmazkodóbb kisebb szériák esetén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha egy adott termék számára egyedi és könnyen felismerhető megjelenést szeretnénk kialakítani a vásárlók felé, akkor egyetlen grafika több példányszámban történő rendelése lehet hatékony. Ha többféle terméket állítunk elő vagy különböző fogyasztói rétegeknek szóló változatos kialakítású csomagolásokat szeretnénk, akkor megfontolandó lehet különböző grafikákkal ellátott, kisebb példányszámú csomagolásokat tervezni és a digitális nyomtatás irányába fordulni. Például, ha különböző ízesítésekkel rendelkező élelmiszereket állítunk elő, akkor minden termék egyedi megjelenése és az egyedi vásárlói élmény nagyobb jelentőséggel bírhat, mint a nagy mennyiségű, egységes megjelenés.

A csomagolás kiválasztása tehát egy összetett folyamat, amely számos tényezőt és szempontot foglal magában. Fontos, hogy alaposan mérlegeljük a termék és piaci igényeket, hogy az optimális megoldást válasszuk, amely megfelel a termék igényeinek és a vásárlói elvárásoknak. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy a csomagolás segíti a termék sikerét és hatékonyan kommunikálja az általunk szándékolt üzenetet a vásárlók felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?