Erre sokan nem figyelnek élelmiszervásárláskor: pedig sok múlhat rajta

Erre sokan nem figyelnek élelmiszervásárláskor: pedig sok múlhat rajta

agrarszektor.hu
Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert felelősséggel tartozunk a felnövekvő generációnak - jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikárét felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián Budaörsön.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A helyettes államtitkár kiemelte, a FAO által készült felmérések rávilágítanak arra, hogy világszerte jelentős eltérések tapasztalhatók az élelmiszerellátásban. Hozzátette, hogy a nemzetközi szervezet irányelvei az élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság szempontjából is mérvadók. Céljuk az, hogy az élelmiszertermelés, feldolgozás, elosztás és fogyasztás olyan módon történjen, hogy az kielégítse az emberek jelenlegi szükségleteit, anélkül hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségeit. Ezekre az irányelvekre épül a "Farm to Fork" stratégia, amire a Közös Agrárpolitika finanszírozási és támogatási rendszere, valamint a hulladékkeret irányelv és az élelmiszerpazarlás csökkentése is támaszkodik.

Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerhulladéknál egyaránt beszélünk kell az élelmiszerpazarlásról és a veszteségről is. Az előbbi a fogyasztói szinten jellemzőbb, míg az utóbbi inkább a termelési, feldolgozási és elosztási folyamatok során fordul elő. Mindkettő jelentős probléma az élelmiszerláncban, és azok csökkentése fontos cél a fenntartható élelmiszerellátás kialakítása érdekében. Az uniós törekvések az egész láncra kiterjednek, nem csupán egy szegmensre fókuszálnak. Azonban a fogyasztói edukáció ebben is fontos, mert az élelmiszerpazarlás általában akkor fordul elő, amikor az emberek túl sokat vesznek, főznek és nem használják fel vagy fogyasztják el az összes ételt.

A helyettes államtitkár kitért arra is hogy, az újrahasznosítható csomagolóanyagok iránti igény növekszik, ezért innovatív megoldásokra van szükség a fogyasztók támogatásához. A csomagolásnál is az ésszerűségre kell törekedni. Fontos, hogy a csomagolás higiénikus és biztonságos legyen, és megfelelő tájékoztatást nyújtson a fogyasztók számára. Az élelmiszerlánc fenntarthatóságának előmozdítása érdekében minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia. A mi feladatunk és lehetőségünk, hogy erősítsük a láncszemléletű gondolkodást és felelősségvállalást, mert a fenntarthatóság, nem egy emberen, hanem mindenkinek az összehangolt munkáján múlik - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?