Ez durva: ennyibe kerül most a paradicsom Spanyolországban

agrarszektor.hu2022. október 26. 09:44

Stabil maradt a spanyolországi paradicsomtermelés. Az Európában tapasztalható magasabb árakat a kontinensen hajtatott termékek mennyiségének csökkenése teszi lehetővé.

A 2022/23-as spanyol paradicsomhajtatási szezon első termése magas árakkal kezdődött meg szeptember legvégén. A körte alakú koktélparadicsom ára a madridi nagybani piacon október legelején 1,54 USD/kg volt, ami 54%-os emelkedés az előző hónaphoz képest, és 20%-os növekedés a tavalyi év azonos időpontjában mérthez képest - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A holland és német termelés visszafogása kedvez a spanyol exportőröknek, és az európai termelés csökkenése lehetőséget biztosít néhány olcsón szállítani képes harmadik országnak is, mint Marokkó, Tunézia és Törökország. Az extrém magas nyár végi hőmérsékleti viszonyok miatt 14%-kal csökkent a paradicsomtermelés volumene Európában, míg a spanyol termelés a jelek szerint stabil marad, így Spanyolország az idei szezonban várhatóan igen kedvező piaci helyzetben kereskedhet az uniós tagállamokkal.

Címkék:
export, áremelkedés, fruitveb, drágulás, zöldségtermesztés, paradicsom, zöldségtermelés, piaci-árak, spanyolország, terméscsökkenés, koktélparadicsom, paradicsomtermelés,