Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.18. szombat

agrarszektor.hu2023. március 18. 07:45

Napos idő várható általában kevés fátyolfelhővel - derül ki az Agrárszektor szombati (2023.03.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2023.03.18.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2023.03.18.) napon.

2023.03.18. szombat: Napos idő várható általában kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délkeleti szelet főként a Dunántúlon élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között valószínű.
Késő estére 0 és +6 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2023.03.19 vasárnap: Alapvetően fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, de nyugat felől vastagabb felhőtömbök is érkezhetnek. Csapadék nem várható. Néhol időnként megerősödhet a délkeleti, majd a délnyugati szél. A csúcsérték 13 és 20 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton a melegebb idő.

Friss híreink:

Végzetes hibák a kertben: ezeket a zöldségeket soha ne ültesd egymás mellé

A legtöbb embernek eszébe sem jut a kertészkedés és az ültetés során, hogy bizony egyáltalán nem mindegy, hogy melyik növényt hova, és mi mellé ültetjük. Több olyan növénypárosítás is van, amivel csak károkat okozhatunk a kertben, egyes növények ugyanis kifejezetten rossz hatással vannak egymásra, és könnyen akár egymás, akár csak a másik pusztulását okozhatják. Tudod például, hogy a paradicsom vagy a paprika mellé melyik az a zöldség, amit soha sem szabad ültetni? Összegyűjtöttük, melyek azok a növények, amelyek semmi esetre se kerüljenek egymás mellé a kertben, és azt is megmutatjuk, mit, mi mellé érdemes ültetni. 

Egyre többen termesztenek így növényeket itthon: ebbe most megéri belevágni

Világszerte, így Európában is nagy problémát jelent a talajok romlása: az európai talajok 60-70%-a már nem tekinthető egészségesnek. A termőtalajok minőségének romlását pedig már a magyar gazdák is megtapasztalták - mondta az Agrárszektornak Dr. Pénzes Éva, a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője. A szakember elmagyarázta, hogyan is működnek a talajbaktérium készítmények, ezeknek milyen rövid- és hosszú távú hatásai lehetnek a terméshozamokra, és hogyan illeszkednek ezek a készítmények az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájába.

Erős kihívója akadt a kukoricának: ez a növény letarolhatja a magyar földeket?

Az egyértelműen látszik, hogy a kukorica vetésterülete vissza fog esni idén Magyarországon azt követően, hogy 2022-ben az évszázados aszály miatt rekordalacsony termésmennyiség született hazánkban. Nem mondható el azonban ugyanez a szójáról, amely lényegesen jobban viselte a szélsőséges körülményeket, és egyértelműen jó alternatíva lehet a jövőben a kukorica helyett, ráadásul sokkal kisebb műtrágya- és szárítási költséggel termeszthető - tájékoztatta az Agrárszektort Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője. Kiemelte, ma, amikor minden költségelem ára az egekben van, az inputanyagokétól kezdve, az energia és az üzemanyag árán át, a szójával jelentős összegeket takaríthatnak meg a gazdák.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kiderült a nagy rágótitok: ezzel etetik a magyarokat, így hat valójában az emberek fogára

A rágógumizás rengeteg magyar számára jelent napi tevékenységet, de kevesen tudják, mi is valójában a modern orvostudomány álláspontja, mennyire tesz ez jót az emberek fogának, illetve milyen veszélyeket rejt más szerveinkre. Mert, ami a szájüregben pozitív hatású, az például a gyomorban már koránt sem, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a komoly rágózásnak más káros egészségügyi következményei is lehetnek. A kulcsszó persze ebben az esetben is a mérték, de cukrosat vagy cukormentesen rágjon az ember? Azért, hogy mindenre választ kapjunk, dietetikus és fogorvos szakembert is kérdeztünk a témában, sőt megvizsgáltuk azt is, hogy az elköpdösött rágógumikat például a közterület-felügyelet mennyire hatékonyan, de milyen veszélyek árán tudja csak feltakarítani.

Magyar kertek elfeledett zöldsége: kevesen fogyasztják, pedig igazi csodaszer jól elkészítve

Karalábé? Zeller? Teljes mértékben érthető, ha nem a gyerekek kedvence, sőt a felnőtteké sem, mindaddig, amíg nem ismerik, mennyiféle módon készíthető el ez két szuperzöldség. Elcsépelt, de legtöbbször a húslevesben találkozunk velük, nem is nagyon mernek kísérleteznek velük a háziasszonyok. Pedig felhasználásuk majdnem olyan határtalan, mint a burgonyának, hiszen nem csak leves, de püré vagy kenyérre kenhető pástétom, sőt sült mártogatós is készülhet belőlük. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, először tegyünk egy kis gazdasági kitérőt!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,