Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.23. kedd

agrarszektor.hu2023. május 23. 07:45

Napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.05.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.05.23.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.05.23.) napon.

2023.05.23. kedd: Napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Napközben helyenként, késő délutántól már több helyen fordulhat elő zápor, zivatar. A Dunántúlon időnként megélénkül a délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések előfordulhatnak.

A hőmérséklet délután 25 és 30, késő este 17, 23 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kedd estig fronthatás nem várható. A napos, meleg idő mellett erős UV-sugárzásra számíthatunk a déli, kora délutáni órákban.

A következő napon várható időjárás

2023.05.24 szerda: Éjjel még többfelé erősen felhős idő valószínű, napközben viszont már döntően közepesen, kisebb körzetekben erősen felhős lehet az ég a több-kevesebb napsütés mellett. Összességében több helyen valószínű zápor, zivatar, illetve eső, de napközben a Dunántúlon mind nagyobb területen szűnik meg a csapadék. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, főleg zivatarban átmenetileg megerősödhet. A hajnali 9, 16 fokról délutánra 21 és 26 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Ha gyorsan érkeznek, életmentők lehetnek az agrártámogatások

Jelentős változásokat hozott az agrártámogatási szabályozásban az Európai Unió idén hatályba lépett új Közös Agrárpolitikája (KAP), és ez a gazdálkodóknak járó támogatások banki előfinanszírozására is kihat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Hollósi Dávid, a május elején létrejött MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója és Molnár Tamás, a pénzintézet Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Az agrárhitelezésben piacvezető pozíciót betöltő MBH Bank az agrártámogatások előfinanszírozására május közepén új faktoring konstrukciót léptetett életbe, amellyel a termelők pénzhez jutását kívánja egyszerűsíteni és gyorsítani.

Meglepő dolog derült ki a magyar sárgarépáról: ezt sokan nem gondolták volna

Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül 10-15 százalékkal csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, a termelés színvonalának emelése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása kompenzálta ezt. A magyar sárgarépa-termesztés európai szintű, a közkedvelt gyökérzöldség pedig stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt évben tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

15 kártevő, ami brutális pusztítást végezhet a magyar kertekben: itt a lista

Óriási károkat tudnak okozni a kártevők a kertekben, nehéz előre készülni a megjelenésükre, és sokszor a védekezés ellenük, illetve a távol tartásuk is gondot okoz. Nem kell azonban kétségbe esni, a legtöbb esetben van megoldás. Összegyűjtöttük a 15 leggyakoribb kártevőt, ami a kertekben felbukkanhat, kezdve a levéltetvektől, a poloskákon, sáskákon át, egészen a lótücsökig, valamint megmutatjuk azt is, hogyan lehet védekezni az egyes betolakodók ellen.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Az angol már a múlté? Itt a bizonyíték, ezzel a nyelvvel szakíthatod a legnagyobbat a magyar piacon

Napjaink munkaerőpiacán egyre fontosabb képességgé válik az idegennyelv-ismeret. Míg korábban ez inkább a külföldi munkákra korlátozódott, ma már Magyarországon is elengedhetetlen, hiszen a legtöbb szektoron belül szükség van legalább egy idegen nyelvre. És hogy mit érdemes tanulni? Az angol továbbra is biztos befektetés, de a németre, franciára és spanyolra is nagy a kereslet. Egy biztos: ha szeretnénk, hogy a magyar lakosság versenyképes maradjon, muszáj lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a nyelvoktatásra, mivel lehetőségből nincs hiány, de a nyelvtudás egyelőre jócskán elmarad az európai átlagtól.

Kifakadt a Madártani és Természetvédelmi Egyesület: a modern ember fenyegeti a jövőnket

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) elkötelezett küldetése a magyar madárvilág és a természet védelme. Az MME által koordinált programok és kezdeményezések kiemelkedően fontosak a biodiverzitás megőrzése és a fenntartható természeti környezetért folytatott küzdelemben. Ismerjük meg közelebbről az MME lenyűgöző munkáját és elismerést vívott eredményeit Orbán Zoltán szóvívó válaszaiból!

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,