Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.26. péntek

agrarszektor.hu2023. május 26. 07:45

Gomolyfelhős, napos idő várható, időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.05.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.05.26.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.05.26.) napon.

2023.05.26. péntek: Gomolyfelhős, napos idő várható, időnként erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Délután elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás is kísérhet. Legkisebb eséllyel a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain fordulhat elő csapadék. Az északias szelet több helyen élénk, főleg a Nyugat-Dunántúlon erős lökések is kísérhetik, zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.
Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Anticiklon peremére kerülünk, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2023.05.27 szombat: Napos idő várható, jellemzően kevés, egy dunántúli, illetve dunamenti összeáramlási vonal mentén és a keleti határ közelében több gomolyfelhővel. Utóbbi tájakon néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A délutáni órákban 22, 27 fokot mérhetünk.

Friss híreink:

Veszélyben rengeteg ember: sokan nem is tudják, de bármikor beüthet a baj

Az utóbbi években a klímaváltozás miatt a szárazság és az erdőtüzek kéz a kézben járnak. Ez pedig nem csak a lakosságra jelent veszélyt, hanem a mezőgazdaságot is egyre jobban fenyegeti. Idén már tavasszal aszályok és hatalmas kiterjedésű tüzek pusztítottak a világ több pontján is, a nyár pedig még csak most következik.

Ez az állat sokat hozhat a konyhára: óriási biznisz lehet Magyarországon

Sok lemondással, kemény munkával és kevés szabadidővel jár az állattenyésztés. Az ágazat kiszámíthatatlan alakulása és az árak ingadozása sok stresszt okozhat a gazdálkodók számára, de mégis sokan kitartóan dolgoznak benne. Itt a példa, a kemény munka meghozza "bárányát".

Nincs elég magyar szamóca: ömlik az import gyümölcs az országba

Bár közel lehetetlen pontos adatot szerezni arról, hogy Magyarországon mekkora területen foglalkoznak szamócával, a statisztikák azt mutatják, hogy a közkedvelt nyár eleji gyümölcs termőterülete növekvőben van. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis a szakemberek szerint a szamóca termesztésére az 5 éves ciklusok jellemzőek, amelyek során előbb növekedni szokott a termőterület, majd pedig csökkenni. Sajnálatos tény azonban, hogy a magyar szamócatermés a hazai igényeknek valamivel több mint a felét elégíti ki, a többit importból kell kipótolni. De honnan is érkezik ez a külföldi gyümölcs? Miért nem foglalkoznak többen a szamócával, látva, hogy ekkora igény lenne rá? Milyen kilátásai vannak a hazai termelőknek? Az Agrárszektor erről kérdezte meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (FruitVeB).

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kiderült az igazság a magyar influenszerek sokmilliós gázsijáról: tényleg olyan egyszerű meló?

Ha a szülők, nagyszülők maguk sem tartják be a tiszteletteljes kommunikáció alapelveit és agresszív, megalázó kommenteket írnak, akkor a gyerekeknek nehéz megérteniük, miért is akkora probléma a kommentelési kultúra leépülése - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, aki szerint mára eléggé elszabadultak az indulatok a magyar interneten. A Be Social ügyvezetőjével beszélgettünk a hazai influenszerekről is, akiknek egyre nagyobb szerepük van a reklámpiacon. Mint kifejtette: a cégeknek és az ügynökségek is feladata edukálni a piacot, inkább azokat a tartalomgyártókat támogatni, akik minőségi contetntet állítanak elő, nem alpárisággal, botránnyal építették fel a közönségüket. Szóba került a mesterséges intelligencia is: Forgács Mariann szerint lassan teljesen új szabályokat kell alkotni miatta az élet számos területén - de okosan használva az AI nagy segítségére lehet az emberiségnek. Interjú.

Elfeledett magyar főzőedények: rengeteget spórolhatsz ezzel az ősi technológiával a konyhában

Nagyszüleink idejében nem ment ritkaságszámba, hogy a modernnek mondható öntöttvas és acél főzőedényeken túl a – még annak idején is – hagyományosnak számító cserépedényben készítették el kedvenc fogásaikat, különösen a gazdag raguleveseket vagy az ínycsiklandó káposztás ételeiket. Sokunknál porosodik a kamrában egy-egy ilyen leves-vagy káposztafőző kerámia, netalántán egy római tál, amit egyszerűen azért nem használunk, mert idegen az edény megjelenése számunkra, nem tudjuk, hogy kell benne az ételt megfőzni.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,