Ez az állat sokat hozhat a konyhára: óriási biznisz lehet Magyarországon

Ez az állat sokat hozhat a konyhára: óriási biznisz lehet Magyarországon

Tóth Enikő
Sok lemondással, kemény munkával és kevés szabadidővel jár az állattenyésztés. Az ágazat kiszámíthatatlan alakulása és az árak ingadozása sok stresszt okozhat a gazdálkodók számára, de mégis sokan kitartóan dolgoznak benne. Itt a példa, a kemény munka meghozza "bárányát".

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A báránytartás hosszú hagyományokra tekint vissza Magyarországon. Az országban kedvező természeti adottságok és tradicionális gazdálkodási módszerek alkalmazása révén fontos mezőgazdasági ágazattá vált. Hazai tartásban többféle tenyészállat-fajtát tartanak a gazdálkodók, amelyek a különböző természeti és földrajzi adottságokhoz megfelelően alkalmazkodtak a nemzedékek során. Hazai körökben a legelterjedtebb fajták a merinó és a charollais, de nagy népszerűségnek örvend a racka is.

A báránytartás Magyarországon általában extenzív módon történik: a bárányokat legelőn tartják és a legnagyobb részüket természetes takarmányozással nevelik. Az extenzív juhtenyésztéssel szemben ma már viszont működnek intenzív tartástechnológiák is, általában azokon a területeken, ahol még a juh számára sincs megfelelő mennyiségű és minőségű legelő. Magyarországon is szűkül az az élettér, amely megfelelő legelőhátteret biztosít a juhászat számára.

Bár a koronavírus rányomta a bélyegét erre az ágazatra is, mégis rendkívül nagy az igény a magyar húspiacon a bárány- és birkahúsra. Az elmúlt években a magyar bárányhús egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, mind a hazai, mind pedig az exportpiacon. A minőségi bárányhúsra irányuló kereslet növekedése pedig arra ösztönözte a termelőket, hogy fejlesszék a tenyésztési és takarmányozási módszereket, valamint a feldolgozási és értékesítési folyamatokat. Több gazdálkodó is úgy gondolja érdemes folytatni, állományt bővíteni vagy akár újként belefogni. Összességében elmondható, hogy Magyarországon ez egy fontos mezőgazdasági ágazat, amely hozzájárul a vidék fenntartható fejlődéséhez és a hagyományos élelmiszerek megőrzéséhez. A báránytartásban rejlő lehetőségek és a magas minőségű bárányhús iránti kereslet további fejlődést és növekedést jósol a jövőben.

Hol bégetnek a magyar exportbárányok?

A bárányexport az elmúlt években növekedést mutatott, ugyanis a magyar bárányhús egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nemzetközi piacokon és egyre több országba exportálják. Hazánk főként az Európai Unió tagországaira koncentrál, így Németországba, Ausztriába, Olaszországba és Franciaországba történik a fő export; emellett Magyarország bárányhúst exportál az Európán kívüli piacokra is, például Ázsiába és a Közel-Keletre. A magyar bárányhúsnak jó hírneve van a minőség és az íz tekintetében, ami segít a külföldi piacokon való versenyben.

A magyar élőbárány-export mennyiségben 15 százalékkal, 4 ezer tonnára csökkent az idei első hat hónapban, a magasabb árak miatt viszont értéke 6 százalékkal, 7 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest - olvasható a KSH oldalán. Az export növekedésének egyik oka az, hogy a magyar bárányhús megfelel a nemzetközi minőségi és biztonsági előírásoknak. A magyar bárányokat extenzív módon tenyésztik, és természetes takarmányozáson tartják őket, ez a gyakorlat eredményezi a jó minőségű és ízletes húst. Fontos megjegyezni, hogy a bárányexport mennyisége és volumene változó lehet és függ a kereslet alakulásától, a gazdasági és piaci tényezőktől. Az exportpiacokon való sikeres jelenlét folyamatos fejlesztéseket és a minőség fenntartását igényli a magyar báránytartóktól és kereskedőktől.

Bárányárak alakulása az EU-ban

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. március 12-vel végződő 10. héten 709,8 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 690,0 euró/100 kg vt. volt. A 10. héten a nehéz bárányárak 1,1%-kal, a könnyű bárányárak pedig 1,0%-kal voltak magasabbak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva. Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 1,2%-kal, a könnyű bárány árak pedig 6,5%-kal haladták meg – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az inflációs nyomás továbbra is befolyásolja a bárányhús iránti keresletet a legfontosabb export és a belföldi piacokon egyaránt, különösen a nagyobb súlyú bárányok és az értékesebb húsrészek iránti kereslet a gyengébb.

Sok örömmel jár az állattartás - Fülöpszálláson négyes ikerbárányok jöttek világra

Az állattartás minden nehézsége ellenére sokszor nagy örömmel is meg tudja lepni a gazdálkodót. Így történt ez a napokban is, ugyanis négyes ikerbárányok láttak napvilágot egy Kecskeméthez közeli faluban, Fülöpszálláson. A ritka esemény híre gyorsan elterjedt a környéken, a gazdálkodó pedig szívesen mesélt a történtekről.

A juh alapvetően egyet ellő állat, de a magyar merinó fajtára jellemző, hogy iker bárányokat ellik. Ritkán előfordul a hármas iker bárány születése, de a négyes ikerellés kivételesnek mondható

- árulta el Tóth Imre, a fülöpszállási juhtartó. A pár napja született bárányoknak már gazdájuk is van a faluban, ugyanis ennyit nem tud felnevelni egy anyajuh.

A gazdaságban már 180%-os az ellési arány, de szerencsére nem is nagyon volt még olyan évük a gazdálkodóknak, hogy panaszkodjanak. A szabadtartás, a friss legelők és az optimális elletés mindig meghozza gyümölcsét. Míg sokan két évente háromszor elletnek, Imre gazdaságában az évi egy van bevezetve. Elárulta, ő nagy gondossággal és figyelemmel tartja állatait, és nem szeretné kihasználni az anyákat az intenzív elletéssel. Ennek köszönhetően szinte minden anyajuh ikreket hoz a világra.

Fotók forrása: Tóth Enikő

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?