Ömlik az import alma az országba, pedig most van hazai is: mi folyik itt?

agrarszektor.hu2023. december 20. 16:02

Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike, és ez így van Magyarországon is. Sokszor hallhattuk már, hogy „almás” nemzet vagyunk, az elmúlt idők kihívásai azonban feladták a leckét a termelőknek. A lengyel alma már-már fogalom, ám ott is bőven kijutottak a gondokból, hiszen kiesett a legnagyobb felvásárló, Egyiptom, és az orosz-ukrán háború miatt Belarusz felé sem volt egyszerű a szállítás, míg az ipari alma ágazatban továbbra is egészségtelen versenyelőnnyel bírtak a feldolgozók. De hogy pontosan milyen évet zárt a többi gazdálkodó, köztük a magyarok is, az az alábbi cikkből kiderül.

A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) adatai szerint az EU almatermése 3,27 százalékkal 11,41 millió tonnára csökken 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. Ez elsősorban a lengyelországi terméskiesésből adódik, ahol 11 százalékkal kevesebb, 3,99 millió tonnára mérséklődik a betakarított alma mennyisége. Németországban 11 százalékkal marad el (952 ezer tonna) a termés volumene 2023-ban az egy évvel korábbitól. Olaszország az előző évihez hasonló mennyiségű (2,10 millió tonna) almát takaríthat be 2023-ban. Franciaországban viszont az alma termése 8 százalékkal 1,5 millió tonnára emelkedhet - írja az AKI friss kiadványában.

Vegyesen fest a helyzet Magyarországon

Az Európai Bizottság decemberi adatai szerint a négy fő almatermesztő ország - Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Németország - átlagában az alma nettó termelői ára 2023 novemberében 14 százalékkal haladta meg 2022 azonos hónapjának (79 eurócent/kilogramm) árát és mintegy 28 százalékkal volt magasabb (90 eurócent/kilogramm) az előző öt év azonos időszakának átlagához (70 eurócent/ kilogramm) képest.

Az árak is megemelkedtek

A Budapesti Nagybani Piacon az alma termelői ára 11 százalékkal 333 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első 50 hetében az előző évihez képest. A 2023. évi betakarítású almafajták közül a Jonathan termelői ára 13 százalékkal (287 forint/kilogramm), az Idaredé 16 százalékkal (311 forint/kilogramm), a Goldené pedig 24 százalékkal (366 forint/kilogramm) növekedett 2023. szeptember és december között az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az ipari alma felvásárlási átlagára a 2023-as betakarítási szezonban (augusztus-november) 48,6 ezer forint/tonna volt, ami 6 százalékkal magasabb 2022 hasonló időszakának átlagárához képest

- írja az AKI.

Ahogyan korábban az Agrárszektor is beszámolt róla, az EastFruit elemzői szerint az almalésűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon. Ha pedig az almalésűrítmény piacán a helyzet tovább forrósodik, akkor az étkezési alma árának emelkedése is felgyorsulhat. Ez rendszerint egybeesik a hosszú távú tárolásra nem alkalmas alma forgalmazási időszakának végével, ami csökkenteni fogja a kínálatot az almapiac alacsonyabb árszegmensében. Ez azt is jelenti, hogy a feldolgozóknak már csak a válogatást követően a frisspiaci forgalmazásra nem való almákat szállítják be, ami azt jelenti, hogy az ipari szegmensben igen drasztikusan fog visszaesni.

Címkék:
alma, export, almatermesztés, lengyelország, magyarország, almaültetvény, almapiac, almaár, almalé, almatermés, almatermelő, almatermesztő, almaexport,