agrarszektor.hu • 2025. július 13. 07:45
A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2025.07.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2025.07.13.) napon.
Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2025.07.13.) napon.
2025.07.13. vasárnap: A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar - nagyobb számban északon, de kisebb eséllyel délen is. A délnyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, de zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.
Késő estére 17 és 26 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg jellegű fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.
A következő napon várható időjárás
2025.07.14 hétfő: Napos időre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel, főként az északi tájakon helyenként záporral, zivatarral. A nyugati, délnyugati szél inkább csak időnként élénkül meg, de zivatarban átmenetileg erős, viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.
Friss híreink:
Te tudod, mi lesz a húsipari melléktermékekkel? Nem is hinnéd, mire használják
A húsipari melléktermékek magukban foglalják mindazokat az állati eredetű anyagokat, amelyek a hús előállítása és feldolgozása során keletkeznek, de nem elsődlegesen emberi fogyasztásra szánt húsrészek. Ezek a melléktermékek számos módon hasznosíthatók, főleg a kategóriájuktól és kockázati szintjüktől függő módon.
Lehull a lepel: megtudtuk, miket eszik Kapu Tibor az űrben
Kapu Tibor történelmet írt azzal, hogy Farkas Bertalan után 45 évvel, magyarként feljutott a világűrbe - de nemcsak a küldetése különleges, hanem az étrendje is. Az űrételek nem csupán a test, hanem a lélek táplálásáról is szólnak: minden falat mögött tudományos számítások, speciális technológiák és személyes preferenciák állnak. A NASA és más űrügynökségek dietetikusai gondosan megtervezett menüket állítanak össze, hogy a mikrogravitációban is biztosított legyen a megfelelő tápanyagbevitel - legyen szó liofilizált ételekről, szívószálas gyümölcspüréről vagy épp a Kapu Tibor által kiválasztott Erős Pistáról és tejberizsről. Az űrdietetika ma már önálló tudományág, mely a fizikai teljesítőképesség megőrzése mellett arra is figyel, hogy az űrhajósok otthonosabban érezzék magukat több száz kilométerrel a Föld felett.
Már nem csak időszakos a baj: kiszáradhat a legtermékenyebb vidékünk
Az elmúlt hónapok csapadékhiánya országos szinten komoly aszályt idézett elő, ami különösen az alföldi térségekben okoz jelentős terméskiesést. A gazdálkodók idén is rendkívül nehéz körülmények között készülnek az aratásra, a tavaszi csapadék elmaradása sok helyen megakasztotta a növények fejlődését, és a kilátások több szántóföldi kultúra esetében borúlátóak. A mezőgazdasági szereplők mindent megtesznek a károk mérsékléséért, miközben a termelés biztonsága évről évre egyre inkább ki van szolgáltatva az időjárás szélsőségeinek. A csapadékhiány most már nem időszakos probléma, hanem rendszeresen visszatérő kihívás - fogalmazott Hubai Imre, mezőgazdaságért felelős államtitkár az Agrárszektornak.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Perzselő hőség, pusztító viharok, hideg július: lassan búcsút inthetünk a megszokott nyaralásainknak is
A világ klímaválsága nem csupán meteorológiai rekordokban mérhető: egyre nyilvánvalóbb, hogy az élet minden területére hatással van - gondoljunk csak az elmúlt hét itthoni eseményeire. A nyári szezon kiszámíthatatlanná vált: hőhullámok, vízhiány és időjárási szélsőségek mind rontják a hagyományos vízparti desztinációk kilátásait, miközben új lehetőségek nyílnak a hegyvidéki és hűvösebb térségek számára. Az ágazat csak akkor maradhat versenyképes, ha valódi szemléletváltás történik nemcsak a környezetvédelem szintjén, hanem az adatalapú működés, a közösségi részvétel és a helyi gazdaságok integrációja terén is. A fenntarthatóság nem PR-kérdés, hanem alapfeltétele annak, hogy a hazai turizmus gazdaságilag, társadalmilag és ökológiailag is fenntartható maradjon a következő évtizedekben.