agrarszektor.hu • 2025. július 31. 08:13
Németországban 6 százalékkal nőtt tavaly a paradicsomtermesztés volumene. Egyébként szinte csak hajtatott termesztés folyik a németeknél, Hollandia, Spanyolország és Marokkó a legfőbb beszállítók.
A Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ (BZL) előzetes adatai szerint a paradicsom továbbra is a németek egyik kedvenc zöldsége: a 2023/24-es gazdasági évben 2,3 millió tonnával a teljes zöldségfogyasztás körülbelül egynegyedét tette ki Németországban (ebbe a mennyiségbe már a feldolgozott termékekben, például a ketchupban található paradicsomot is beleérti a BZL). A BZL szerint azonban a paradicsomfogyasztás 2022/23 óta csökken: míg akkor még 30,6 kg/fő/év, 2023/24-ben már csak 27,4 kg/fő/év volt az éves fejenkénti fogyasztás - írja a FruitVeB.
A BZL adatai szerint a belföldi termelés messze nem elegendő a német szükségletek fedezésére: az önellátási arány 2023/24-ben mindössze 3,8 %-ra becsülhető, az előző évi 3,5 % után. A szükséges mennyiséget ezért importálják: a fő beszállítók Hollandia és Spanyolország, amelyek összesen körülbelül 70 %-os részesedéssel rendelkeznek a német piacon. Megjegyzendő, hogy Marokkó rohamléptekben tör fel a rangsorban: az észak-afrikai ország mintegy 73 ezer tonnát szállít Németországba, ezzel már a harmadik helyen áll.
A BZL a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adataira hivatkozva közölte, hogy a paradicsomtermelés volumene Németországban a 2024-es évben 108 ezer tonna volt az előző évi 101,1 ezer tonnát követően. A termőterület is növekvő tendenciát mutat: míg 2023-ban még 374 hektár volt, 2024-ben már 385 hektáron termesztettek paradicsomot. A BZL szerint a paradicsomtermesztés Németországban nagyon költséges, és szinte már csak fóliasátrakban vagy üvegházakban termesztik. A szabadföldi termesztés volumene elhanyagolható, mivel a növények nagyon sok hőt és napfényt igényelnek, és különösen érzékenyek a nedvességre és a gombás betegségekre. A fóliasátorban vagy üvegházban végzett hajtatott termesztésnek köszönhetően a német paradicsomszezon mára már március/áprilistól novemberig tart.