agrarszektor.hu • 2025. november 9. 07:45
A legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet, legalább pár órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2025.11.09.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2025.11.09.) napon.
Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2025.11.09.) napon.
2025.11.09. vasárnap: A legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet, legalább pár órára kisüt a nap. Ugyanakkor néhol maradhatnak tartósan borult tájak. Időszakos eső leginkább az északkeleti megyékben valószínű, de délutántól ott is egyre kevésbé lesz jellemző. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
A csúcsérték általában 11 és 14 fok között várható, de a tartósan borult részeken ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet.
Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Frontátvonulás ugyan nem nehezíti a mindennapjainkat, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért az ilyesmire különösen érzékenyen reagálóknál felléphet fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. Ezért a közlekedésben résztvevők fokozottabban figyeljenek!
A következő napon várható időjárás
2025.11.10 hétfő: A magasabb szinteken érkező zárt, vastag felhőzet hatására sok lesz a felhő, de kicsi a csapadék esélye. A légmozgás nagyrészt mérsékelt lesz. Kora délután 10, 14 fok valószínű.
Friss híreink:
Félelmetes parazita jelent meg Magyarországon: durva, mit csinál
A vadgazdálkodás és az állategészségügy határterületén egyre nagyobb figyelmet kap egy, az amerikai kontinensről származó parazita: az amerikai májmétely (Fascioloides magna). Ez a trematoda féreg vadon élő és háziasított kérődzők májában élősködik, és kártételével komoly gazdasági veszteséget is okozhat. A kórokozó jelenléte befolyásolhatja a vadállomány egészségi állapotát, a vadgazdálkodás eredményességét, sőt, közvetve a mezőgazdasági termelés gazdaságosságát is.
Ezzel a veszélyes anyaggal együtt kell élnünk: itt van Magyarországon is
Sötét képet vetítenek előre azok az új kutatások, amelyek szerint a mikotoxinok számos állat- és humán-egészségügyi probléma kialakulásában szerepet játszhatnak. Bár a kirakós darabjai még nem kerültek teljesen a helyükre, az már most egyre biztosabbnak tűnik, hogy ezzel a problémával a jövőben még sok dolgunk lesz – hangzott el A mikotoxinok megjelenése a magyarországi dámszarvasok táplálékláncában címmel rendezett szakmai konferencián Gödöllőn.
Egyre több magyar issza ezt a csodaitalt: itthon is hódít az új őrület
Az elmúlt években a matcha a világ egyik legfelkapottabb itala lett, a kereslet robbanásszerű növekedésével azonban a japán termelők egyre nehezebben tudnak lépést tartani. Amint azt Máthé László, a Kútház Kávézó egyik tulajdonosa az Agrárszektornak elmondta, a matcha körüli felhajtás miatt japán beszállítójuk az elmúlt időszakban többször készlethiányra hivatkozott, legutóbb pedig már áremelést helyezett kilátásba, pedig az italok készítéséhez szükséges prémium minőségű matchapor eddig sem volt olcsó mulatság.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Színt vallott a Michlen díjas magyar étterem feje: A magyar vendégek sokkal kritikusabbak, mint a külföldiek
A budapesti vendéglátásban egyre nagyobb szerepet kapnak a kis léptékű, magas minőségű, személyes koncepciók, különösen azok, amelyek képesek alkalmazkodni a turizmus ingadozásaihoz, az inflációs nyomáshoz és a hazai vendégek árérzékenységéhez. A fenntartható beszerzés, a helyi termelők támogatása és a tudatos árképzés ma már nemcsak szemlélet, hanem üzleti stratégia is. Napi szinten kell reagálni a munkaerőpiaci kihívásokra, a szezonális forgalomváltozásokra és a nemzetközi vendégelvárásokra - mindezt úgy, hogy közben érdemes megőrizni a szakmai hitelességet és a vendégélmény minőségét. Erről mesélt a Pénzcentrumnak adott interjúban Pallaghy Anna, a Michelin Bib Gourmand díjjal elismert N28 Wine & Kitchen egyik tulajdonosa és jelenlegi étteremvezetője.