Az agrártárca támogatja a helyi fizetőeszközöket

agrarszektor.hu
A magyar kormány és az agrártárca támogatja a soproni kékfrankhoz hasonló kezdeményezéseket - jelentette ki Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a "Helyi pénz a helyi gazdaság erősítésére" című nemzetközi konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen tartott rendezvényen a csaknem egyéves múltra visszatekintő helyi pénzzel kapcsolatos tapasztalatokat vitatták meg a szakemberek - olvasható a kormany.hu-n.

A soproni kékfrankkal tavaly május óta lehet fizetni. A kizárólag az áruk és szolgáltatások helyi lebonyolítására szánt utalványt 420 magyarországi vállalkozás fogadja el, emellett már Ausztriában is lehet fizetni vele. A kezdeményezéshez csatlakozó szövetkezeti tagok kötelezik magukat arra, hogy vállalkozásaikban elfogadják, illetőleg használják csereeszközként a helyi pénzt.

Ángyán József a konferencián kijelentette, hogy van létjogosultsága a nemzeti fizetőeszközök mellett működő helyi pénznek, hiszen az nagyban hozzájárul a kistérségek gazdasági megerősödéséhez. Az autonóm helyi gazdaságok kevésbé kiszolgáltatottak a gazdasági válság megrázkódtatásainak, a globalizáció káros hatásainak. Ebben pedig kulcsszerepe lehet a helyi pénznek, amely visszatér a fizetőeszköz eredeti szerepéhez, tehát egyenértékes. Nem a kamatgazdaságot, a spekulációt szolgálja, hanem egyszerűen az egymás közti elszámolás alapja és a munka eredményét a közösségben tartja - hangsúlyozta az államtitkár.

A helyi pénzhelyettesítő programok támogatása szerepel a készülő Nemzeti vidékstratégiában is - mondta Ángyán József. Hozzátette,hogy A vidék alkotmányának is nevezhető dokumentum társadalmi vitája rövidesen elkezdődhet és a tervek szerint a stratégiáról még a nyári parlamenti szünet előtt megszülethet a kormányhatározat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?