Légüres térbe kerültek a kapcsoltan termelők

agrarszektor.hu
Immár biztos, hogy a villamosenergia törvényben szabályozott kötelező áramátvételi rendszerből (KÁT) kikerülnek a földgázalapon, kapcsoltan termelő erőművek, ugyanakkor egyelőre csak szóbeli ígéretekre támaszkodhatnak, miszerint gazdálkodási környezetüket a távhőtermelés oldaláról kívánja szabályozni az illetékes minisztérium és a kormány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismeretes, a március 16-án végszavazással elfogadott energetikai törvények módosításáról szóló törvényjavaslatba az utolsó pillanatban módosító indítvánnyal bekerült többek közt a távhőárak április 15-től való befagyasztása, illetve a kötelező áramátvételi rendszerből a földgázüzemű, kapcsoltan termelők év közbeni kivezetése - tudatta a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) közleményében.

"Megdöbbenéssel szereztünk tudomást az utolsó pillanatban benyújtott indítványok elfogadásáról, melynek következtében a KÁT rendszeréből kivezetik a kogenerációsokat - fogalmazott Bercsi Gábor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke. - Mindazonáltal bízunk az illetékes döntéshozókban, hogy betartják ígéretüket, és szakmai alapokra helyezve új, és minden szereplő számára kielégítő átvételi rendszert dolgoznak ki, ebben támaszkodva az MKET javaslataira, véleményére is."

A gyors, és megnyugtató szabályozás különösen fontos, hiszen a KÁT hirtelen megszüntetésével egy ex lex, - törvény által nem szabályozott - állapotba kerülnek a kapcsoltan termelők. Immár nem lesz érvényes a KÁT ezekre az erőművekre vonatkozóan, így a szabad piacon kellene értékesíteniük a termelt villamosáramot. Ez, év közben már szinte lehetetlen, a hosszú távú megállapodások megkötése ilyenkor nem időszerű, csupán sokkal kedvezőtlenebb, piaci árfolyamokon.

Ezek az árak azonban köztudottan nem elégséges ezen termelők fennmaradásához. Ugyanakkor ősztől szolgáltatási kötelezettségük lesz ezeknek a termelőknek távhőellátás biztosítás, ráadásul március 31-i állapot szerint rögzített árakon. "Mindaddig, amíg nem látható a konkrétan formálódó javaslat a távhőalapú KÁT-ra, addig a beszállítóink, a finanszírozó bankok, és egyéb üzleti partnereink előtt nem leszünk képesek stabil jövőképet, hosszú távú fizetőképességet felmutatni. Légüres térbe kerültünk, de bízunk benne, hogy csak időlegesen, néhány hét erejéig." - mutatott rá a feszült helyzet okaira Bercsi Gábor.

Egy speciális külső körülmény tovább fokozza a szakma aggodalmait. A Japánban történt földrengés és azt követő szökőár miatt megsérült atomerőmű okán az Európai Unió egész területén felülvizsgálják az atomerőművi villamosáram-termelés biztonságát. Ez időleges kapacitáskieséseket hozhat a közelgő, egyre melegebb, ezáltal növekvő áramigénnyel jellemezhető hónapokban. "Ilyen időkben nem célszerű egy közel 1000MW összteljesítményű hazai villamosáram kapacitásról lemondani" - figyelmeztetett az MKET elnöke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?