Sajtóközlemény: Puhulnak a villamosenergia-kereskedők - a minisztérium még nem nyilatkozott

agrarszektor.hu
Az IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés augusztus 23-i sajtóközleményében mutatta be, hogy egy jogszabály-előkészítési hiányosság miatt a fogyasztók egy csoportja duplán fizeti meg a villamosenergia árba beépített távhőártámogatást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legújabb piaci információk szerint a kereskedők hajlandóak a vitatott 1,2 Ft/kWh-os összeg egy részét elengedni, ezt azonban előnytelen feltételekhez kötik. Az ügyben az illetékes minisztérium még nem nyilatkozott.

A villamosenergia törvény július 1-én hatályba lépő módosítása értelmében a távhőszolgáltatás támogatását szolgáló villamos- és hőenergiát kapcsoltan termelő erőművektől származó villamosenergia átvételi kötelezettsége megszűnt, amely a fogyasztók ellátási költségét 1,7-1,9 Ft/kWh-val csökkentette. Ezzel párhuzamosan bevezetésre került az ún. "kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj", amelynek mértéke 1,20 Ft/kWh. Bár a két intézkedés eredőjeként az áraknak csökkenniük kellett volna, a szabadpiacon vásárló fogyasztók közül azok, akik korábban olyan szerződést kötöttek, amely magába foglalta az I. félévben érvényben lévő szabályok szerinti kapcsolt termelésből származó energia megvásárlását is, rosszul jártak.

A jogszabály nem rendelkezik ugyanis a hatályban lévő szerződések módosításáról, így a kereskedők ezt a saját hasznukra fordítják, és a fogyasztóknak a régi és az új szabályok szerint is meg kell fizetniük ugyanazt a célt szolgáló árelemet. Az IPENERG számításai szerint ez 2011-ben mintegy 10-12 Mrd Ft többletkiadást jelenthet a fogyasztók, és ugyanekkora extraprofitot a villamosenergia kereskedőknek. A teher elsősorban a kis és közepes vállalkozásokat, valamint a költségvetési és önkormányzati intézményeket sújtja.

Az IPENERG megkezdte az érintett fogyasztók összegyűjtését, valamint felvette a kapcsolatot a kereskedőkkel, és az államigazgatással, és múlt heti sajtóközleményében nyilvánosságra hozta a problémát. Vélelmezhetően ennek hatására a korábban mereven elzárkózó kereskedők viselkedése megváltozott. Szelektíven megkerestek néhány általunk képviselt céget azzal, hogy a többletköltség egy részét elengednék, de ezt kedvezőtlen feltételekhez kötik, pl. a szerződések versenyeztetés nélküli meghosszabbításához. Az IPENERG nem javasolja az előnytelen szerződésmódosításokat, ehelyett kérjük a fogyasztókat keressék meg Egyesülésünket, és együttesen érjük el a legkedvezőbb eredményt.

Az IPENERG már június 24-én az illetékes minisztériumhoz fordult segítséget kérve a probléma megoldásához, majd azt augusztus 24-én megismételte, de választ egyelőre nem kapott. A fogyasztói érdekek melletti határozott kiállás nemcsak a vállalkozások indokolatlan költségterheinek megszüntetése miatt fontos, hanem költségvetési hatásai miatt is. Az érintettek 25-30%-a ugyanis a központi költségvetés vagy az önkormányzatok által finanszírozott intézmény, így a kérdés megnyugtató rendezése esetén mintegy 3 Mrd Ft-tal csökkennének a költségvetési kiadások, amely első lépése lehet az országot sújtó 100 Mrd Ft-os teher leküzdésének.

Budapest, 2011. augusztus 31.
Zarándy Tamás projektvezető
IPENERG Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?