Tüntettek a Gyulai Húskombinát dolgozói

agrarszektor.hu
A gyulai városvezetés és a polgármester támogatását kérte a Gyulai Húskombinát Zrt. szakszervezete keddi demonstrációján, hogy továbbra is megmaradjon a Békés megyei városban a mintegy 400 dolgozó állása és helyi nevezetességük, a gyulai kolbász.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A cég dolgozóinak és szakszervezeti tanácsának nevében Petrusán Györgyné alapszervezeti elnök felolvasta a polgármesternek átnyújtott petíciót az összegyűlt mintegy 200 dolgozónak a polgármesteri hivatal előtti Petőfi téren. Ebben úgy fogalmazott, a 144 éves vállalat és a terméke is szimbóluma a városnak, amelyet nem szabad elveszni hagyni. Az idén augusztusra derült ki, hogy a gazdasági nehézségek miatt megszűnik a termelés a húskombinátban, és ezzel a dolgozók munkahelye is. A korábbi, nádudvari demonstráció óta sok minden elhangzott a cég megmentéséről, de mindeddig konkrét segítséget a munkahelyek megtartásához sem a tulajdonosoktól, sem a kormányzattól, sem a finanszírozó bankok többségétől nem kapott a társaság - hangsúlyozták a petícióban. "Jelen időpontra abba a helyzetbe kerültünk - írták -, hogy dolgozni tudnánk, mert termékeinkre van kereslet, többet is tudnánk termelni, mint a jelenlegi mennyiség. De minden jel azt mutatja, hogy a tulajdonosok lemondtak cégükről, nem kívánnak több pénzt befektetni, a bankok magatartása miatt hitelhez, pénzhez fedezet hiányában nem jut a vállalkozás." A szakszervezet szerint gyors intézkedés, pénzügyi segítségnyújtás hiányában vége a termelésnek és a munkahelyeknek, és bár a kormány ígéretet tett, hogy stratégiai vállalattá minősítéssel megmaradnak a munkahelyek, ez nem történt meg. "Olyan megoldás kell, amelynek keretében forráshoz jut a Gyulai Húskombinát, és folytatni tudja rendes termelését" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Ehhez kérték a városvezetés támogatását.

Görgényi Ernő polgármester a petíciót átvéve hangsúlyozta: a városvezetés a dolgozók szövetségese lesz abban, hogy a feldolgozó megmeneküljön. Rámutatott: mivel a város önkormányzata semmilyen mértékben nem tulajdonos a Gyulai Húskombinát Zrt.-ben, így nem tud olyan döntést hozni, amelynek segítségével megmenthetné a gyárat. Emlékeztetett arra, hogy korábban is mindent megtettek a vállalat segítésére: a közüzemi díjakat kedvezőbbé tették, fizetési könnyítést adtak, vagy felhívták a közvélemény figyelmét a kombinát helyzetére. Még nincs veszve semmi - fogalmazott Görgényi Ernő. - "Mi még látunk reményt. Négyszáz munkahely, egy hungarikumot gyártó vállalat és 144 éves tradíció a tét. Mindez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az önkormányzat közügyként kezelje egy magánvállalat ügyét, de ennél többről, ennek a térségnek a perspektívájáról, a kilátásairól is szó van." A polgármester a hivatal dísztermébe egyeztetésre hívta a dolgozókat és a szakszervezet vezetőit, majd az együttműködésről megállapodást kötöttek.
A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke, Kapuvári József a demonstráción azt mondta: néhány évvel ezelőtt, amikor a jelenlegi tulajdonos megvásárolta húskombinátot, a szakszervezetek és a dolgozók is optimisták voltak, mostanra azonban úgy tűnik a tulajdonos lemondott a cégről, nem kíván több forrást megmozgatni. "Van még két neves termékünk, a gyulai kolbász és a Pick szalámi (...), ezért várjuk, hogy a döntéshozók adják meg a szükséges támogatást, hogy ez a cég tovább tudjon dolgozni és termelni" - hangsúlyozta. A HDSZ elnöke kijelentette: ha nem lesz eredmény, folytatják a tüntetést Budapesten. "Van rá energia, kezdeményező készség és bátorság. Ameddig értelmét látjuk, nem adjuk fel, hogy Gyulán ne bontás legyen, hanem egy működő, virágzó cég, amihez minden adottsága megvan" - mondta. A húskombinát az év eleje óta van csőd közeli helyzetben. A tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport a likviditás megőrzése érdekében korábban folyamatosan anyagi segítséget nyújtott. A húskombinát hitelállománya jelentős, éves szinten több százmillió forint terhet jelentenek csak a kamat- és egyéb költségek.

Ruck János vezérigazgató október eleji tájékoztatása szerint a társaság vagyona 5 milliárd forint, a szállítói tartozások összege ugyanakkor 1,9 milliárd forint, tehát a húskombinát vagyoni fedezetével nincs gond. A vállalatcsoporton belüli tartozás összege 1,3 milliárd forint. A húskombinát ellen egy 20 millió forint szállítói tartozás miatt nemrégiben felszámolási eljárás indult, a cég október 3-a óta rendkívüli vagyonfelügyelet mellett működik. A dolgozók augusztus közepén már tartottak egy demonstrációt Nádudvaron, a tulajdonos telephelyénél, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár vezetésével rendkívüli szakmai egyeztetés volt a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében. A kormány augusztus 29-én stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a társaságot.

Október 26-án rendkívüli közgyűlést tartanak, amikor az igazgatóság felvázolja a tulajdonosi kör előtt a húsüzem lehetséges működési feltételeiről szóló alternatív forgatókönyveket. Ruck János korábbi tájékoztatása szerint a Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárta a 2011-es gazdasági évet. A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?