Egész Európán átível a brit húsbotrány

agrarszektor.hu
Lassan követhetetlenné válik a lóhússal szennyezett marhahús útja, a szálak jelen állás szerint egy romániai vágóhídra vezetnek. Nagy Britannia az EU-ból származó húsimport felfüggesztését fontolgatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fagyasztott hústermékeket előállító Findus a brit vizsgálatok után Franciaországban és Svédországban is bevizsgáltatta termékeit. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a cég egyes termékei valóban lóhússal szennyezettek, így mindkét országban haladéktalanul kivonta azokat a forgalomból. A cég a fogyasztók mellett önmagát is áldozatnak tekinti, a Franciaországban készített termékekhez jóhiszeműen használták fel a marhahúsként megjelölt alapanyagot, így a francia leányvállalat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. 

Nagy Britanniában a vizsgálatok egyes Findus készítményekben 60 százalékos lóhús arányt mutattak ki, de akadt 100 százalékos is. A hivatalos származási hely ugyan Franciaország, ám az alapanyag a FIndus dél-franciaországi beszállítójától származik, a Spanghero azonban egy romániai vágóhídról szerezte azt be, ami ellen azóta feljelentést is tett, bár konkrét nevek az illetékesek részéről nem hangzottak el.

Románia mindenesetre elutasítja a vádakat, Dragos Frumosu, a román élelmiszeripari szakszervezet elnöke vasárnap újságíróknak kifejtette, hogy a húsexportőröket Romániában is rendszeresen ellenőrzik, de átvételkor a francia importőrnek is kötelessége ellenőrizni az áru minőségét. Daniel Constantin román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter abban is kételkedik, hogy valóban Romániából származott az a lóhús, amelyet a svéd Findus francia leányvállalata Nagy-Britanniában árult, mélyfagyasztott marhahúsos lasagne nevű termékében mutattak ki. A tárcavezető egy szombat esti tévéműsorban elmondta: nem a francia vagy brit hatóságok, hanem a nyersanyagot beszállító francia cég állította azt, hogy Romániából származott a lóhús. Hozzátette: a román élelmiszerbiztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, és szombaton ellenőrizték a francia kereskedő által megnevezett két román vágóhidat. "Az egyik eleve nem jön szóba, mert semmilyen marhahúsexportja nem volt az uniós piacokra. Egyébként ennek a két cégnek van működési engedélye lóvágóhíd működtetésére. A két román cég közvetítőkön keresztül exportált is lóhúst az unióba, de nem a botrányban érintett franciaországi kereskedőnek" - mondta a román miniszter.

Bárhogy is legyen, Nagy Britannia türelme a végéhez közeledik, Anne McIntosh, az alsóház élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke a BBC rádiónak vasárnap kijelentette: moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan származnak a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok. Hozzátette: a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett. A bizottsági elnök szerint ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy "a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak, lehetőleg friss húst a helyi hentestől, farmtól vagy szupermarketből".

Owen Paterson brit környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája az élelmiszer-biztonságért is felelős - szintén kijelentette, hogy kész kezdeményezni az EU-ból származó húskészítmények tilalmát, ha kiderül, hogy az ügy érinti a kiskereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszer-készítmények biztonságos fogyaszthatóságát. Paterson szerint ha egy árucikk csomagolásán az van feltüntetve, hogy a termék marhahúsból készült, de valójában lóhúst tartalmaz, az "egyértelmű csalás". A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy "bűnszervetek konspirációjáról van szó".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?