Jöhet a neonikotinoid-tiltás

agrarszektor.hu
Elkezdődött az Európai Tanácsban a neonikotinoid növényvédő szerek betiltásának előkészítő munkája. Még nem tudni, uniós szintű, vagy a tagállamok hatáskörébe utalt tiltásról lesz-e szó. Magyarország ellenzi a lépést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Korábban több tagállam is a neonikotinoid növényvédő szereket jelölte meg a tömeges méhpusztulások egyik okaként, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint azonban ezt nem támasztják alá a hazai tapasztalatok, a tiltás viszont a termelés biztonságát veszélyeztetné. "Ellenezzük a betiltást, hiszen nem pótolhatóak ezek a vegyszerek" - fogalmazott a miniszter.

A hétfői tanácsülés napirendjén a közös agrárpolitika, azon belül is a közvetlen kifizetések, agrártámogatások rendszerének átalakítása, egységesítése is szerepelt. Az Európai Bizottság Fazekas Sándor szerint csökkentené a munkaigényes állattenyésztés és kertészet támogatását, de a miniszter elmondta, hogy több tagállamnak, a többi között Magyarországnak is az az érdeke, hogy a támogatások mérséklése ne legyen túl jelentős, és minél lassabban valósuljon meg. A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország is támogatja azt az osztrák javaslatot, amely arra irányul, hogy az úgynevezett környezetvédelmi célterületekbe azok a területek is számítsanak bele, amelyeken fehérjenövényeket, például szóját termesztenek. Fazekas szerint ez ösztönözné a fehérjenövények termesztését Európában, ami csökkenthetné az importszója-függést, és a talaj állapotát is javíthatja.

Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy a szakminiszterek megvitatták az elmúlt hetekben kirobbant lóhúsbotrány ügyét. Fazekas egyúttal hangsúlyozta: Magyarország mindig is támogatta a termékek pontos eredetmegjelölését és nyomonkövethetőségét. "A fogyasztónak garanciák kellenek arra, hogy amit vásárol, az megbízható, jó minőségű, és tudnia kell az eredetét is" - hangoztatta a miniszter, aki arról is beszámolt, hogy a lóhúsbotrány miatt várhatóan szigorítani fogják az eredetmegjelölésre és annak ellenőrzésére vonatkozó uniós szabályokat. Fazekas Sándor szerint mivel a lóhús "értékes, minőségi húskategória", ezért nyilvánvaló, hogy ezekben az esetekben olyan lóhúst kevertek a termékekbe, amelynek az eredete tisztázatlan lehetett, ami olcsóbbá vagy eladhatatlanná tette volna a lóhúst.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?