Tömeges gyanúsítások az agrárbotrányban

agrarszektor.hu
Már 79-re bővült a gyanúsítottak száma az uniós területalapú agrártámogatási (SAPS) visszaélések miatt korábban indított eljárásban, amely eddig 1,5 milliárd forintnyi jogosulatlanul igényelt forrást tárt fel. A nyomozás határidejét február 11-ig meghosszabbították. Az eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság központi nyomozó főosztályán folyik, abban a nyomozást elsőként megindító Fővárosi Főügyészség már nem vesz részt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az október közepi hatvanról 79 főre bővült a gyanúsítottak száma a területalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások ügyében, a nyomozás január 11-i határidejét pedig február 11-re módosították - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Sárközi Alexandra alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Az elkövetési érték, azaz a jogosulatlanul igényelt támogatás összege másfél milliárd forint.

A nyomozás eddigi adatai alapján az elkövetői kör tagjai körülbelül húszezer hektárnyi területre, több tucat céget érintően nyújtottak be jogosulatlan kérelmet az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A jogosulatlan igénylők általában parlagon álló területeket jelöltek be, mint általuk megművelt földet, olyanokat, amely területekre más nem adott be támogatási kérelmet.

Az ügy 2013. októberi kirobbanásakor elsőként a Fővárosi Főügyészség indított nyomozást nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérlete, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt. Majd később a NAV is bejelentette, hogy egy 2013-as december közepi feljelentés kapcsán nyomozást indított.

Az ügyben egy nyomozás folyik, amelyben az ügyészség nem vesz részt, hanem azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya folytatja le - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Bagoly Bettina, ügyészségi sajtószóvivő. A NAV most jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A Napi Gazdaság szerint két ember van előzetes letartóztatásban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?