Miért kap mégis mindenki kevesebb pénzt? - Itt a magyarázat

agrarszektor.hu
Csak elméletileg kaphatnának egy hektárra 70 ezer forint uniós területalapú támogatást (SAPS) az elmúlt év után a gazdálkodók, mert ezt az úgynevezett fajlagos maximumot több szempont szerint csökkenteni kell. Ilyen a kifizetési kockázatelemzés, a pénzügyi fegyelmi mechanizmus vagy a visszaosztási ráta. Bár a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 40 ezer hektárt már kiszórt a támogatásra jogosult területek közül, az igényelt és jóváhagyott földterület még mindig nagyobb, mint a 70 ezer forintos hektáronkénti összegnél figyelembe vett magyarországi bázis. Végeredményben az valószínűsíthető, hogy a gazdálkodók hektáronként csak mintegy 68,4 ezer forint SAPS-támogatáshoz juthatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MVH január 30-án kezdte meg a tavalyi SAPS második részletének - újabb 50 százalékának - kifizetését. A hivatal legutóbbi közleménye szerint a második részlet nagyságrendileg 35 ezer forintot tehet ki, így a kérelmezők az elmúlt év után egy hektárra több mint 70 ezer forintot kaphatnak.

Ugyanakkor más összeg hangzott el, amikor a hivatal az elmúlt év októberében megkezdte a tavalyi SAPS előlegének - első 50 százalékos részletének - kiutalását. Az MVH és az agrártárca akkor azt közölte, hogy Magyarország 50 százalékos előlegként hektáronként 34 178 forintot fizet ki 2014-ben. Eszerint viszont a hektáronkénti teljes összeg mintegy 68,4 ezer forintot tehet ki, így a tavalyi és az ide számadat között 1,5-2 ezer forintos különbség adódhat. A gazdálkodók számára pedig egyáltalán nem mindegy, hogy végül a nagyobb (70 ezer forintos) vagy a kisebb (68,4 ezer forintos) hektáronkénti összeghez juthatnak-e.

A különbség a két összeg mögötti eltérő tartalomból ered - fogalmazott az agrárszektor.hunak az MVH. A 70 ezer forint feletti hektáronkénti mérték olyan fajlagos maximum, amely azt mutatja, mekkora lenne a támogatás, ha pontosan a magyar pénzügyi borítéknak megfelelő összeg erejéig állapítanák meg az uniós területalapú támogatást az úgynevezett magyar bázisterületre.

A 70 ezer forint feletti hektáronkénti fajlagos maximumot eszerint úgy kell értelmezni, hogy az éves pénzügyi boríték és a 4 829 000 hektáros magyarországi bázisterület hányadosának felel meg. Ha viszont a jóváhagyott jogosult terület meghaladja a bázisterületet, úgynevezett visszaosztási rátát kell alkalmazni, vagyis az egy hektárra jutó fajlagos maximumot csökkenteni kell. A visszaosztási ráta az elmúlt években 0,98-0,99 százalék között mozgott, és a tavalyi kérelmeknél is ilyen arányt kell figyelembe venni - közölte az MVH.

A hivatal tavaly augusztusi adatai szerint az igényelt terület 4,99 millió hektár volt, vagyis meghaladta a bázist. Ugyanakkor a támogatható terület azóta folyamatosan csökkent, mert az MVH az igényeltnél kisebb területet tudott ténylegesen "megállapítani". E megállapított terület például az idén januárban 4,95 millió hektár volt, vagyis a hivatal mintegy 40 ezer hektárt nem tudott "megtalálni". Ez leginkább háromféle ellenőrzés, a túligénylés-vizsgálatok, a helyszíni ellenőrzések és a jogszerű földhasználat-vizsgálatok eredményeire vezethető vissza, de a 4,95 millió hektáros megállapított terület még mindig meghaladja a bázist, tehát a visszaosztási rátát alkalmazni kell.

A mintegy 68,4 ezer forintos hektáronkénti várható támogatás tehát már tartalmazza az ellenőrzések és a kifizetési kockázatkezelések eredményét is. Ez azt jelenti, hogy ennél az összegnél figyelembe vették a megállapított, illetve a még fennálló túligényléseket és birtokvitákat is. Tagállami szinten így lehet elérni, hogy az egyes ügyfelek ne kapjanak olyan előleget, amely meghaladja a későbbi végkifizetés 50 százalékát. Ezért határozták meg tavaly egy hektárra a 34 178 forintos, 50 százalékos kifizetési előleget.

Az MVH emellett felhívja a figyelmet arra is, hogy 2013 óta a tagállamoknak kötelezően alkalmazniuk kell az úgynevezett pénzügyi fegyelem mechanizmusát. Emiatt egy adott évre meghatározott százalékos csökkentést kell alkalmazniuk azoknál a termelőknél, akiknél a közvetlen támogatások összege meghaladja a 2000 eurót. A százalékos csökkentés csak a 2000 euró fölötti részt érinti, és amennyiben az EU a pénzügyi fegyelem miatti elvonást (krízistartalékot) nem használja fel, a forrásokat egy visszatérítési módszertan szerint visszaadja a tagállamoknak. Azok pedig ezeket az összegeket visszatérítik azoknak a gazdáknak, akiktől eredetileg elvonták.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?