Ilyen még nem volt: Lázár durván támadja Fazekas hivatalát

agrarszektor.hu
Érdemben át kell alakítani az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH), mert "nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól" - sajtóhírek szerint ezt a kirohanást intézte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy lakossági fórumon a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó MVH ellen. A közelmúltbeli nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a Lázár-féle intézményátalakítási tervek konfliktust okoznak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János között. Ráadásul a Miniszterelnökséget vezető miniszter éppen azután állt elő az átszervezési elképzelésekkel, hogy az MVH tavaly rekordnagyságú összeget, 800 milliárd forintot fizetett ki a hazai agrárpiaci szereplőknek, illetve "gazdabarát intézményi működési modellt" hirdetett meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Az MVH nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az MVH az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól" - jelentette ki Lázár János a HVG szerint egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A miniszter az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő MVH-val szemben annak kapcsán fogalmazott meg éles kritikát, hogy egy gazdálkodó a fórumon panaszkodott benyújtott pályázatának MVH-s elbírálásáról.

Lázár János szerint az MVH-t érdemben át kell alakítani, "tartozzon a minisztériumhoz vagy tartozzon máshova, de az önállósága nem maradhat meg". A hivatal ma önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) költségvetési fejezetén belül szerepel és a földművelésügyi miniszter irányítása alatt áll. A vidékfejlesztési ügyek viszont 2014 óta nem az FM, hanem a Miniszterelnökség kompetenciájába tartoznak, vagyis a vidékfejlesztési támogatásoknál az FM helyett a Miniszterelnökség tölti be az úgynevezett irányító hatósági feladatokat.

 

Először a közelmúltbeli kormányinfós sajtótájékoztatón beszélt Lázár János arról, hogy a számos állami intézményt érintő, bürokráciacsökkentő csomag részeként az MVH-nak a megyei kormányhivatalok részévé kellene válnia. E drasztikus átszervezés azonban - állítják agrárszakértők - azzal járna, hogy fél évtől két évig tartó, új uniós akkreditációs folyamatot kellene beindítani, amelynek ideje alatt semmilyen agrár- és vidékfejlesztési forrást nem lehetne kifizetni Magyarországon, tehát a gazdálkodók nem jutnának támogatásokhoz.

Nagyon valószínű, hogy az MVH-ra, illetve több más jelentős agrárintézményre is vonatkozó bejelentés konfliktust okoz Fazekas Sándor és Lázár János között. Ezt támasztja alá, hogy az agrárminiszter egy közelmúltbeli nyilatkozatában "finoman" bírálta a Miniszterelnökséget a magyar Vidékfejlesztési Program új pályázati felhívásainak késlekedése miatt. Szerinte uganis a gazdák jogos elvárása, hogy ezek a pályázatok minél hamarabb megjelenjenek.

Konfliktusforrásként szolgálhat, hogy Lázár János most olyan pillanatban támadta meg az MVH-t, amikor a körülbelül 1800 főt foglalkoztató hivatal jó eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt évben például rekordösszeget, 800 milliárd forintot fizetett ki, illetve a korábban feltárt visszaélések után szintén tavaly hirdette meg a "tiszta kezek és bevarrt zsebek" mottójú programját.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?