Lázár a csúcshivatalról: Brüsszel írásba adta, hogy egyetért

agrarszektor.hu
Írásos dokumentum szól arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások hazai kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszüntetését - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormányzati szervek Orbán Viktor miniszterelnök utasítására folytattak konzultációt az ügyben Brüsszellel a kormánydöntés meghozatala előtt. Lázár János szerint az átszervezés miatt nincs szükség új brüsszeli akkreditációra, ezért semmilyen kár nem érheti a gazdákat. Egy új akkreditációs folyamat ugyanakkor ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztetné a támogatási kifizetéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hozzájárul az Európai Bizottság ahhoz, hogy Magyarország jogutódlással megszüntethesse a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt - közölte mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Magyarország - Orbán Viktor utasítására - előzetes konzultációt folytatott az ügyben Brüsszellel, és a miniszter szerint a beleegyezésről írásos dokumentumot szerzett.

Az átszervezés miatt semmilyen kár nem érheti a gazdákat - tette hozzá Lázár János. Sőt, szerinte a kifizetési rendszer sokkal jobban működik majd. Egyébként pedig - szögezte le - nemzeti hatáskörbe tartozik, hogy egy-egy tagországban az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kiutalása milyen szervezeti egységben zajlik.

Mint ismert, a közelmúltban jelent meg kormányhatározat arról, hogy az állami bürokráciacsökkentő csomag részeként az MVH is megszűnik 2017. január elsejével, és feladatait a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a megyei kormányhivatalok veszik át. Az FM közleményben jelezte, hogy végrehajtja a tárcát érintő árszervezéseket, de az irányítása alatt álló MVH megszüntetését kezdettől fogva ellenezte.

Egyes szakértők továbbra is kizártnak tartják, hogy a magyar kifizetési rendszer ilyen mértékű átalakítását újabb uniós akkreditáció nélkül végre lehessen hajtani. Ha viszont szükség lenne akkreditációra, annak befejezéséig az uniós támogatások kifizetését le kellene állítani. Mivel a folyamat akár évekig is eltarthatna, az MVH átszervezése az uniós agrár- és vidékfejlesztési pénzek kiutalását ezermilliárdos nagyságrendben veszélyeztethetné.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?