Pályázatíró maffia: rendőrségi feljelentést tett Lázár tárcája

agrarszektor.hu
Rendőrségi feljelentést tett a Lázár János vezette Miniszterelnökség az uniós támogatásokat közvetítő Vidékfejlesztési Program (VP) mikrovállalkozások számára kiírt pályázata miatt. A tárca gyanúja szerint "pályázatíró maffia" próbált meg jogosulatlanul hozzájutni az EU-s támogatásokhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Költségvetési csalás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett a napokban a Miniszterelnökség, mert a támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló kísérleteket tárt fel a VP mikrovállalkozási pályázatánál - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Kis Miklós Zsolt, a minisztérium államtitkára. A tárca "pályázatíró maffiára" gyanakszik, mert egyes személyekhez túlságosan sok, teljesen megegyező szövegezésű pályázat köthető.

A tárca szerint életszerűtlen, hogy bizonyos pályázatírókhoz akár százas nagyságrendben kapcsolhatók olyan pályázatok, amelyek nagyrészt csak a benyújtó magánszemélyek adataiban különböznek egymástól. A főként Kelet-Magyarországon előforduló, visszásnak tűnő esetekben a pályázatokat sokszor roma származású személyek nyújtották be. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyes megyei kirendeltségeinek jelzései szerint látványosan növekedett az ügyfél-nyilvántartási regisztrációs kérelmek száma azt követően, hogy a mikrovállalkozási pályázat megjelent.

A rendőrségi nyomozás miatt valószínűsíthető, hogy a benyújtott pályázatok elbírálása hosszabb időt vesz majd igénye - mondta Kis Miklós Zsolt. A rendőrségi eljárással párhuzamosan azonban az MVH is elvégzi majd a pályázatok úgynevezett jogosultsági ellenőrzését. A hivatal is kizárhatja azokat a pályázatokat, amelyeknél "mesterséges körülmények megteremtésére", vagyis visszaélésekre utaló kísérleteket állapít meg.

Mint ismert, a Miniszterelnökség a mikrovállalkozások indításáról, illetve a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásáról szóló pályázatot 13,85 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg. A kiírást azonban november végén fel kellett függesztenie túligénylés miatt. Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a felhívásra összességében 140 milliárd forintnyi igény érkezett be, vagyis tízszer annyi, mint a meghirdetett támogatási keret.

"Kamugyanús" élelmiszeripari pályázatok
Ki kívánja szűrni a Miniszterelnökség a "kamugyanús" pályázatokat a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari pályázatánál is - szögezte le Kis Miklós Zsolt a Magyar Közgazdasági Társaság mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakosztályának tegnapi ülésén. Az államtitkár szerint sok olyan pályázat van, amelyekkel "10-20 millió forintos kft.-k 2 milliárdos beruházásokat" akarnak megvalósítani. Feltételezhető, hogy e projektcégek csak a támogatások megszerzésére törekednek tényleges fejlesztések helyett. A 2007-2013 közötti Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) is előfordult, hogy egyes vállalkozások a megkapott forrásokat nem használták fel, hanem később a megnyert támogatással együtt próbálták eladni cégeiket, telepeiket. Kis Miklós Zsolt szerint a tárca meg akarja előzni, hogy a VP-s források kapcsán is olyan tartalmú hirdetések jelenjenek meg, "hogy egy 10 milliós kft. támogatással együtt eladó". Ezért a minisztérium az ilyen jellegű pályázatokat túlságosan kockázatosnak minősíti majd, és várhatóan "nulla közeli" pontszámmal minősíti azokat. A tárca egyébként nemrég az élelmiszeripari pályázatot is felfüggesztette, mert a 141 milliárd forintos támogatási keretre több mint 274 milliárdnyi igény érkezett be.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?