Felemás agrárpiac: olcsóbb növények, drágább állatok

agrarszektor.hu
Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 2,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakát, ami a növényi termékek árának 3,1 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 13 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak az első félévben 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A májusi 4,5 százalékos emelkedés után, a mezőgazdasági termelői árak júniusban 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A gabonafélék ára 7,2 százalékkal csökkent tavaly júniushoz viszonyítva, a burgonya 22 százalékkal lett olcsóbb, a zöldségfélék ára viszont csak 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a gyümölcsök 18 százalékkal drágultak - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

Az élő állatok felvásárlási ára 8,7 százalékkal, ezen belül pedig a vágósertés ára 19 százalékkal emelkedett, kilogrammonként 451 forintra, amely az elmúlt évek legmagasabb felvásárlási ára. A csirke 2,8 százalékkal olcsóbban kelt el, és az elmúlt öt hónapban a vágócsirke felvásárlási ára kilogrammonként 250 forint körül stagnált. Az állati termékek 23 százalékkal drágultak, a tej ára 32 százalékkal emelkedett, literenként 92 forintra, a tojás pedig 2,7 százalékkal lett drágább.

Az idei első fél évben a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 3,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké pedig 13 százalékkal emelkedett. A zöldségfélék ára a januártól júniusig tartó időszakban 4,2 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké azonban 9,6 százalékkal nőtt. A burgonya ára 7,4 százalékkal csökkent, a vágósertés ára 25, a tej ára pedig 24 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,6 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,7 százalékos emelkedéséből adódott. Az agrárolló - vagyis a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa - értéke 103 százalék volt az első fél évben, azaz a felvásárlási árak emelkedése meghaladta a költségek növekedési ütemét.

Legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 11, utóbbi 6,2 százalékkal volt alacsonyabb. A műtrágyaárak 2016-ban folyamatosan mérséklődtek, év végére megközelítették a 2010. évi árszintet, azonban 2017 első félévében az árak már folyamatosan emelkedni kezdtek.

A növényvédő szerek ára kismértékben, csupán 0,9 százalékkal mérséklődött. Az energia és kenőanyagok ára 8,4 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 12 százalékos emelkedése volt hatással. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 4,9 százalékkal emelkedett, míg a gépberuházások ára 1 százalékkal volt alacsonyabb.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?