Vámháború: Életbe léptek az unió ellenintézkedései

agrarszektor.hu
Mától az USA-ból érkező kukorica nehezebben jut be az uniós piacra, a jövő héttől pedig a szójaexportjuk torpan meg Kína kapuinál. Donald Trump amerikai elnök nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor más területeken is büntetni fogja a világot, nemcsak az acél- és alumíniumtermékek terén. A németek élelmiszeripari bevételeiből minden harmadik euró a külpiacokról érkezik a kasszába. Érthető, ha aggódnak a kirobbant kereskedelmi háború miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mától - egy héttel korábban, mint ahogy azt eredetileg tervezték - büntetővámok léptek életbe Amerikával szemben, válaszlépésként az európai acélra és alumíniumra kivetett magas vámokra. Az Egyesült Államokból érkező kukorica, tőzegáfonya és bab behozatalát ezzel máris megnehezítette Európa. A tagállamok egyhangú döntése nyomán 25 százalékos büntetővám terheli ezen termékeket, az importáru értéke 2,8 milliárd euró. Kína - szintén az amerikai acél- és alumíniumipari büntetővámok miatt - július elsején készül 10 százalékkal megemelni a szója-, a  kukorica-, a búza- és hústermékek díjtételét.

Mi lesz most?

Donald Trump amerikai elnök azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy ha ez bekövetkezik, akkor nemcsak az ipari termékek területén fogja büntetni a világot. Christoph Minhoff, a Német Élelmiszeripari Egyesülés főtitkára joggal aggódik a protekcionista "adok-kapok" miatt:  "Érthető az Európai Unió reakciója az Egyesült Államok lépéseire, mégis azon kellene munkálkodnunk, hogy ne kerüljünk egy olyan spirálba, amiből aztán nem tud kikeveredni a kereskedelem." Az exporttevékenység zavartalansága nagyon is fontos a német élelmiszeripar számára: minden harmadik eurót a külpiacokon keresnek meg. Az Európai Unió és Kína után Németország legfontosabb élelmiszeripari exportpartnere az USA. 2017-ben 1,7 milliárd euró értekben szállítottak ki ide árut.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?