Ezek a kitörési lehetőségek állnak a magyar gazdák előtt

agrarszektor.hu
Az öntözhető területek növelése és a precíziós gazdálkodás elterjesztése kitörési pont lehet annak érdekében, hogy Magyarország megállja a helyét a világpiaci versenyben. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekért folytatott harcban szükség lehet a GMO-mentes termelés előnyeinek érvényesítésére, a rövid ellátási láncok fenntartására, a kiskereskedelem megóvására és a szakképzett tudás bevonására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Óriási változáson ment keresztül a magyar mezőgazdaság, mivel 2010 óta 50 százalékkal bővült a kibocsátás, és a mezőgazdasági termékek iránti kereslet világszerte is erősödött - mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója a Business Day konferencián. Az előrejelzések szerint 2050-re mintegy 70 százalékkal nő a Föld lakosságának élelmiszer-szükséglete, miközben a termőterület 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz, milyen agrármarketing stratégiákkal lehet sikereket elérni az élelmiszergazdasági piacon? A konferencia fontos témája lesz az is, mit hozhat a gazdálkodóknak az új öntözési srtaégia, illetve milyen előnyeik származhatnak a precíziós gazdálkodásból és a kidolgozás alatt álló digitális agrárstratégiából? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!6

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekért a világpiacon már most hatalmas verseny van és a következő ötven évben is ez várható, ezért a termőföldek tulajdonban tartása kulcsfontosságú - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Növelni kell a mintegy 80 ezer hektárnyi jelenlegi hazai öntözött területet, de kitörési pont lehet a precíziós gazdálkodás is, amelynek révén hektáronként 80 eurós megtakarítás érhető el. A digitális technológia elterjesztéséhez ugyanakkor szükség van tőke transzferre, valamint tudás bevonására - tette hozzá. 

Ondré Péter szerint olyan fiatalokra van szükség, akik megfelelő szakképesítéssel, motivációval, szaktudással érkeznek a mezőgazdaságba, értenek a programozáshoz és a különböző informatikai fejlesztésekhez, illetve tudják kezelni a legújabb mezőgazdasági gépeket. Szükség van a tudatos vásárlói magatartás kiterjesztésére, a helyi termékek kereskedelmét támogató kiskereskedelmi hálózatok fenntartására is, nélkülük ugyanis a kistelepülések ellátása és a rövid ellátási láncolat egyaránt sérül. Egy Európai Uniós kutatás szerint a fogyasztók 15-20 százaléka GMO-mentes terméket szeretne választani, ezért Magyarország GMO-mentességge előny lehet a piaon - vélte az ügyvezető igazgató..

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14